Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Pyrgos Land: Η άγνωστη ιστορία του 1ου Γυμνασίου Πύργου!

      
Από τον dionisisfrance.wordpress.com ..  Η συνοικία που απλώνεται από το Σταθμό του ΟΣΕ έως την Πλατεία Ανδριάρα, στα παλιά τα χρόνια ονομαζόταν Ετιά. Η περιοχή ρυμοτομήθηκε επί δημαρχίας Μπελούση – κατά τον Μεσοπόλεμο. Σε αυτή την περιοχή ο Αντώνιος Μπελούσης σχεδίαζε να δημιουργηθεί μεγάλη πλατεία. Αντ’ αυτού, ανεγέρθηκε εκεί  επί Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου το Κλασικό Γυμνάσιο Πύργου.

      Το κλασσικό Γυμνάσιο, μετέπειτα Αρρένων χτίστηκε (πρώτο κτήριο) το 1931-32, επί πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και Υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου, με δήμαρχο Πύργου τον Διονύσιο Κορκολή. Το εν λόγω σχολείο αποτελεί μνημείο του μοντέρνου κινήματος, το οποίο ανεγέρθη στα πλαίσια του γνωστού πρωτοποριακού προγράμματος ανέγερσης σχολικών κτιρίων του 1930, από τον αρχιτέκτονα Ν.Κακούρη.
Image
   Έγινε στην πλατεία Ετιάς, μετά από τροποποίηση του σχεδίου πόλης και απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών, μεταξύ των οποίων και του οικοπέδου των καθολικών, επειδή δε η οδός Ξάνθου διέσχιζε το προαύλιο του γυμνασίου και χώριζε το Γυμναστήριο (που έγινε λίγο αργότερα) από το κυρίως κτίριο, έγινε κατάργηση του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο και επίσης έγινε  δωρεά οικοπέδου του Σπύρου Χρυσανθόπουλου προς την πόλη.
        Πλησίον του Γυμνασίου, δόθηκε το όνομα του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου στο δρόμο που ενώνει την Οδό Υψηλάντου με την Οδό Ζακύνθου. Υπουργός Παιδείας τότε ήταν ο Πυργιώτης Κωνσταντίνος Γόντικας. Απέναντι από το Γυμνάσιο ανεγέρθηκε λίγο αργότερα το Γαλλικό Ινστιτούτο του Πύργου.
        Στα χρόνια που ακολούθησαν πήρε την οριστική του μορφή με την κατασκευή προσθηκών και την μεταφορά λυομένων αιθουσών στο χώρο του προαυλίου. Από το 1976 συστεγάστηκε με το 1ο Ενιαίο Λύκειο Πύργου  και το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου  «Γιάννης Ζαπάντης»  ως το Φεβρουάριο του 2008. Από τότε βρίσκεται σε λυόμενες αίθουσες στο χώρο πίσω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου , εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 27ης Οκτωβρίου του 2007. Το 1ο Γυμνάσιο αναγκάστηκε να λειτουργήσει προσωρινά σε απογευματινό  ωράριο για λίγους μήνες στις αίθουσες του 1ου Λυκείου και μετά  μεταφέρθηκε προσωρινά στον προαναφερόμενο χώρο. Πριν λίγα χρόνια, το αρχικό κτίριο του πρώτου Γυμνασίου – Λυκείου Πύργου κατεδαφίστηκε οριστικά αφήνοντας ένα ανεκπλήρωτο κενό στην αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης. Σήμερα, στην ίδια θέση, ανεγείρεται ένα καινούριο σχολείο για να φιλοξενήσει ξανά τους μαθητές….