Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ηλειακή κρίση διαρκείας

του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Κοντεύουν να κλείσουν δυο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας και τις εκλογές του 2007. Δυο χρόνια και όλοι εμείς που μάταια περιμέναμε ότι αυτά τα δυο γεγονότα θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία παρακμής που ακολουθεί επί δεκαετίες η Ηλεία, απογοητευόμαστε.
Οι πυρκαγιές δεν έγιναν, όπως θα έπρεπε κι όπως μας υποσχέθηκε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, αφορμή μιας μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας. Επιμέρους βελτιώσεις γίνονται, αλλά η μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια μου μάς είχαν υποσχεθεί, έμεινε στα χαρτιά. Η Ηλεία εξακολουθεί να χορεύει το μακρόσυρτο χορό δίπλα στο γκρεμό του Ζαλόγγου, και κάθε ένας που πέφτει στην άβυσσο, δημιουργεί στους υπόλοιπους μιαν άγρια χαρά ότι δεν έπεσαν εκείνοι. Αλλά εκείνοι ακολουθούν, αυτό είναι βέβαιο, κι ας κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.
Η Νέα Δημοκρατία έκλεισε πέντε χρόνια στην εξουσία και είναι, πια, φανερό, ότι η Ηλεία δεν ήταν στις προτεραιότητές της. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι σήμερα, πέντε χρόνια μετά την πολιτική αλλαγή, η περιοχή μας συνεχίζει να βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάπτυξης πανελλαδικά, συνεχίζει δηλαδή μια πορεία παρακμής που ξεκίνησε και παγιώθηκε από την εικοσαετία του ΠΑΣΟΚ. Οι πυρκαγιές κινητοποίησαν το Πανελλήνιο, ο ίδιος ο Καραμανλής ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα, αλλά όταν χρειάστηκε να ασχοληθεί και με την υπόλοιπη Ελλάδα (γιατί είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας, όχι Νομάρχης της Ηλείας) τότε ο νομός μας ξανάπεσε στο κρεβάτι της εντατικής.
Το αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο του κόσμου, του απλού Ηλείου πολίτη, επιβράβευσε αυτή τη δημιουργική ενασχόληση του Καραμανλή με την περιοχή μας λόγω των πυρκαγιών. Τον Ιούνιο του 2007 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι στην Ηλεία το ΠΑΣΟΚ προηγείτο της Νέας Δημοκρατίας με 7-8%. Η άμεση βοήθεια του Καραμανλή αποτυπώθηκε στις κάλπες του Σεπτεμβρίου 2007, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν μπροστά μόλις κατά δυόμιση μονάδες. Δυο χρόνια μετά, η διαφορά στις ευρωεκλογές εκτινάχθηκε στις 12 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ακούσατε έστω μια λέξη αυτοκριτικής από τους επώνυμους Νεοδημοκράτες της Ηλείας, που ο λαός εξέλεξε σε διάφορες θέσεις; Μια αλλαγή πορείας είδατε; Πήρε κανείς πάνω του τη νέα βαριά ήττα; Όχι. Η εκλογική συντριβή της ΝΔ στις Ευρωεκλογές πέρασε περίπου σαν... φυσικό γεγονός για τους πρωτοκλασσάτους ΝεοΔημοκράτες της Ηλείας, που ένα μήνα τώρα σφυρίζουν αδιάφορα, νομίζοντας ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Τρομάρα τους...
Η ευκαιρία των πυρκαγιών
Οι πυρκαγιές κινητοποίησαν τεράστιες δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας. Πέραν της κυβέρνησης, χιλιάδες κόσμου πρόσφερε το υστέρημά του για να ανακάμψει ο τόπος μας από την πρωτοφανή καταστροφή. Τα αδέλφια μας της Κύπρου, επιφανείς οικονομικοί παράγοντες, Ηλείοι και μη, πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν. Συγκεντρώθηκε όχι μόνο ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Κυρίως συγκεντρώθηκε η προσοχή και το υποσυνείδητο αίτημα όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων να αναπτυχθεί η Ηλεία, να λειτουργήσει η καταστροφή ως καταλύτης ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας.
Αντί αυτού τι είδαμε στη διετία που μεσολάβησε; Ούτε μια κοινή πρωτοβουλία των έξι βουλευτών του νομού μας. Ούτε καν των τεσσάρων της ΝΔ, ούτε καν των 2 του ΠΑΣΟΚ. Ούτε μια ενέργεια της Νομαρχίας που να μην υπακούει σε στενές μικροκομματικές επιδιώξεις του κ. Νομάρχη. Ούτε μια προσπάθεια των Δημάρχων των μεγάλων πόλεων να ενώσουμε δυνάμεις, να αθροίσουμε ενέργεια, να διατυπώσουμε όχι μόνο αιτήματα, αλλά και μια σειρά ενεργειών επίλυσής τους.
Προσωπικά δεν αμφισβητώ ούτε κατ' ελάχιστον τις ανακοινώσεις του κ. Μολυβιάτη για τα ποσά που διετέθησαν υπέρ των πυροπλήκτων. Αυτό που αμφισβητώ -και μαζί μου το αμφισβητεί η πραγματικότητα- είναι η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της Ηλείας. Γιατί, όλοι θυμόμαστε ότι τέτοιες συζητήσεις έγιναν. Και η δικαιολογία ότι ολόκληρο κυβερνητικό σχέδιο δεν προωθείται επειδή δεν συνεργάζεται η Νομαρχία, δεν πείθει. Στα μάτια οποιουδήποτε θέλει να βλέπει τα πράγματα χωρίς παρωπίδες, ο κ. Καφύρας έχει επιλέξει για τους δικούς του λόγους να πολιτεύεται λιγότερο ως Νομάρχης και περισσότερο ως κομματάρχης. Αλλά αλίμονο αν μια ολόκληρη Κυβέρνηση παραλύει ενώπιον ενός Νομάρχη που πολιτεύεται ως κομματάρχης.
Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι στην περιοχή δεν βρέθηκε ικανός αριθμός ατόμων που θα συνέχιζαν το έμπρακτο ενδιαφέρον του Καραμανλή για την Ηλεία. Η πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως κόμμα κυριαρχεί στο νομό, απλώς κατακρίνουν την Κυβέρνηση, περιμένουν να γίνουν αυτοί Κυβέρνηση και μέσα σε όλο αυτό τον κυβερνητισμό ξεχνούν να προτείνουν προγράμματα, ενώ δεν κινητοποιούν τις τοπικές τους δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση υπέρ του νομού. Όσο για την τοπική Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει μια πορεία ασύμβατη με εκείνη της ηλειακής κοινωνίας, αγνοεί τον απλό κι ανυπεράσπιστο Νεοδημοκράτη, και το μόνο που φαίνεται να λειτουργεί είναι μερικοί σκουριασμένοι προσωπικοί μηχανισμοί βουλευτών και ορισμένοι "επαγγελματίες" της πολιτικής που, όπως ο γνωστός Γκρούεζας του Μαυρογιαλλούρου, γυρίζουν τα χωριά και με το αζημίωτο παρουσιάζουν παλιούς και νέους "σωτήρες" του νομού. Για τέτοια κατάντια μιλάμε...
Όχι άλλη σιωπή
Προσωπικά διάλεξα για αυτή τη διετία το δρόμο της σιωπής. Παρά το ότι το κατεστημένο της Αθήνας και του Πύργου συντονίστηκε ώστε να με αποκλείσει από τις εξελίξεις, αισθάνθηκα, ιδίως μετά τις πυρκαγιές, ότι έπρεπε να δοθεί ένα ικανό χρονικό διάστημα σε όσους είχαν καθ' οιονδήποτε τρόπο τη λαϊκή εντολή, ώστε να δείξουν ανενόχλητοι τί μπορούν να κάνουν για την Ηλεία.
Σήμερα, δυο ολόκληρα χρόνια μετά, κανείς μας δεν έχει πια δικαίωμα να σιωπά. Η Ηλεία χάνει άλλη μια τεράστια ευκαιρία. Δεν στρογγυλεύω τα λόγια μου, ελπίζοντας σε μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κρύβω τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, δεν το "παίζω" ουδέτερος, είμαι τριάντα χρόνια Νεοδημοκράτης, δεν αλλάζω κόμματα σαν τα πουκάμισα όπως άλλοι, αλλά δεν είμαι και τυφλός να "βλέπω" επιτυχίες εκεί που δεν υπάρχουν. Πάνω από όλα στο μυαλό και τη δράση μου είναι η ανάπτυξη της Ηλείας, πάνω από όλα η δικαίωση των πόθων και των ελπίδων πολλών γενεών συμπολιτών μας, που βλέπουν τον τόπο μας να βουλιάζει.
Το "σύστημα", που κάποιοι το λένε και "θεσμικό μέτωπο" σε Πύργο και Αθήνα, απέτυχε παταγωδώς να αξιοποιήσει τη συγκυρία που δημιούργησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές υπέρ της Ηλείας και των πολιτών της. Εμείς οι πολίτες έχουμε δυο δρόμους: ή θα εξεγερθούμε και θα το αλλάξουμε συθέμελα πέρα από κομματικές διαιρέσεις, ή θα υποστούμε για μια ακόμα φορά τις συνέπειες της ανικανότητάς του. Άλλος δρόμος, δεν υπάρχει.-

Η κρίση στα τοπικά Ηλειακά ΜΜΕ ...


Στο τοπίο που διαμορφώνει η διεθνής οικονομική κρίση, αλλά και η εξάπλωση του διαδικτύου, καταγράφονται σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας των εφημερίδων και στην επιχειρηματική πορεία των αντίστοιχων ομίλων σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Τέτοιες αλλαγές θα έχουμε σύντομα και στα τοπικά ΜΜΕ της Ηλείας τα οποία έχουν εισέλθει σε φάση ανακατάξης.Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η κατακόρυφη μείωση των διαφημιστικών εσόδων έχει επηρεάσει και τα τοπικά ΜΜΕ.

Η ανησυχία για τους εργαζόμενους είναι μεγάλη καθώς πριν λίγο καιρό μια μεγάλη και ιστορική εφημερίδα της Ηλείας έφτασε στα πρόθυρα του κλεισίματος.

Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση στο μέλλον οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων ή και οι απολύσεις αναπόφευκτες για όλους τους εργαζόμενους.

Προς το παρόν η μεγάλη είδηση είναι προς θετική κατεύθυνση.Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί επίσημα η συνένωση του γνωστού καναλιού της Πάτρας Super B με το Cosmos tv και την εφημερίδα Πρώτη της Ηλείας.

Θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό εκδοτικό συγκρότημα με επιρροή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.


Η σωστή λειτουργία του τοπικού τύπου είναι ζήτημα δημοκρατίας και θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τη κυβέρνηση η ανεξαρτησία του τύπου και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.Αν εξακολουθήσουμε να έχουμε ομήρους τους δημοσιογράφους τότε τελεί υπό ομηρεία και η Δημοκρατία μας.

Κυβερνητικοί βουλευτές καταγγέλουν ...Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων




Καλοχαιρέτα τον πεζό άμα καβαλικέψεις για να σε χαιρετά κι αυτός όταν θα ξεπεζέψεις....




Αυτή την παροιμία καταγγέλεται από κυβερνητικούς βουλευτές πως αγγνοούν ορισμένοι γενικοί γραμματείς υπουργείων.


Στη σημερινή εφημερίδα Real news ο βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ Κώστας Τζαβάρας και η καταγόμενη από την Ηλεία Βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή καταγγέλουν μαζί με άλλους κυβερνητικούς βουλευτές πως οι διορισμένοι Γ.Γ τους φέρονται αλαζονικά.




Εμείς τους καλούμε να δώσουν τα ονόματα όσων έχουν τέτοιες συμπεριφορές όχι μόνο στους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.




Κι αν είναι δυνατόν οι βουλευτές της Ηλείας κι αυτοί που κατάγονται και αγαπάνε την Ηλεία καλό θα ήταν να συγκροτήσουν μια υπερκομματική ομάδα και να διεκδικήσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον τόπο.