Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

O Δήμαρχος της Πόλης του «Ποτέ».


Tου Γιώργου Ανδριόλα

Φανταστείτε έναν Δήμαρχο, ο οποίος θα ήταν και υποψήφιος Δήμαρχος της μεγάλης Πόλης του «Ποτέ».

Φανταστείτε λοιπόν ο ίδιος Δήμαρχος να καταθέτει το βιογραφικό του και γεμάτος αγωνία να περιμένει έξω από τα γραφεία μίας κομματικής επιτροπής προκειμένου να εξασφαλίσει το χρίσμα στήριξης στις προσεχείς εκλογές από ένα ισχυρό κόμμα.
Φανταστείτε το κόμμα αυτό να είναι και κυβέρνηση της χώρας του Δημάρχου.
Φανταστείτε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας στην οποία υπάγεται η μεγάλη Πόλη του «Ποτέ» καθώς και ο Νομάρχης, να ανήκουν στο ίδιο κόμμα με αυτό στο οποίο ο Δήμαρχος έχει απευθυνθεί για στήριξη στις εκλογές.
Φανταστείτε μετέπειτα τον ίδιο Δήμαρχο, αφού έχει πάρει τελικά το χρίσμα του κατάλληλου υποψήφιου Δημάρχου από το κόμμα, να πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πόλης του και κυρίως της υγείας των πολιτών του.
Φανταστείτε λοιπόν, κάποια στιγμή (προεκλογικά) να του πει η κυβέρνηση δια μέσου του Περιφερειάρχη της, ότι παρόλο που δεν υπάρχουν υποδομές, θα πρέπει να δεχθεί στα όρια της Πόλης του και να επιβαρύνει τους Δημότες του και με τα απορρίμματα ακόμα πέντε Πόλεων.
Φανταστείτε ο Δήμαρχος να μην φέρει καμία αντίρρηση προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους ανώτερούς του στο κόμμα διότι έρχονται εκλογές και έπρεπε να πειθαρχήσει στις κομματικές εντολές.
Φανταστείτε οι πολίτες της πόλης του «Ποτέ» για ολόκληρους μήνες να μην γνωρίζουν την «συμφωνία» του Δημάρχου τους και να καλούνται να πληρώνουν και τα σκουπίδια των άλλων Πόλεων διότι ο Δήμαρχός τους δεν μερίμνησε να ζητήσει-απαιτήσει ούτε ευρώ προκειμένου να είναι αρεστός στις επερχόμενες εκλογές και να εξασφαλίσει συμμαχίες..
Φανταστείτε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής των κατοίκων της πόλης του «Ποτέ» όπου «στοιβάζονται» τα σκουπίδια χωρίς καμία κατάλληλη υποδομή.
Φανταστείτε ο Δήμαρχος στην προεκλογική περίοδο να διαβεβαιώνει τους συμπολίτες του ότι όλα πάνε καλά και "νοικοκυρεμένα".
Φανταστείτε προεκλογικά ο Δήμαρχος να ανακοινώνει μεγαλεπήβολα έργα, να παρουσιάζει μελέτες, μακέτες και έργα εκατομμυρίων ευρώ.
Φανταστείτε ο Δήμαρχος κατόπιν και όλων αυτών, να κερδίζει τις εκλογές.
Φανταστείτε όμως ο Δήμαρχος μετά τις εκλογές, να ζητά δάνειο διότι όπως αποκάλυψε είχε αυξηθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και η Πόλη του αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών της.
Φανταστείτε ο Δήμαρχος μετά τις εκλογές, να αφήνει απλήρωτους υπαλλήλους και εμμέσως να πιέζει για έκτακτη ανάγκη και συνεπώς έκτακτη χρηματοδότηση.
Φανταστείτε ο Δήμαρχος να σταματά την λειτουργία του κολυμβητηρίου της Πόλης διότι η Πόλη κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Φανταστείτε επίσης τη συνέχεια ... έρχονται χρήματα στα ταμεία της Πόλης και ο Δήμαρχος λόγω κατεπείγουσας ανάγκης και για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Πόλης του, αποφασίζει να τα διαχειριστεί με απευθείας αναθέσεις σε προμηθευτές και εργολάβους!!!

Όλα αυτά βεβαίως θα μπορούσαν να συμβούν μόνο στην φανταστική Πόλη του «Ποτέ»...

Φαντάζομαι ότι στην πραγματικότητα, ένας Δήμαρχος προκειμένου να προασπίσει το συμφέρον του Δήμου του, θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του Δήμου του και την υγεία των Δημοτών του.
Ο αξιοπρεπής Δήμαρχος Δεν θα ενέδιδε σε κομματικές εντολές και σε πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη σεβόμενος τους συνδημότες του. Δεν θα δεχόταν να αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων των άλλων δήμων χωρίς συνεννόηση και εγγυήσεις από το κεντρικό κράτος. Θα ενημέρωνε τους Δημότες του, θα ζητούσε την συμπαράσταση όλων των κοινωνικών εταίρων και των θεσμικών φορέων. Θα ηγούνταν της προσπάθειας να δοθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλο τον νομό. Θα δημιουργούσε ένα θεσμικό μέτωπο και προεκλογικά θα πίεζε και θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να πληρώσει αυτή το κόστος διαχείρισης των υπολοίπων Δήμων εφόσον αυτοί αδυνατούσαν, και κυρίως να δώσει άμεσα μόνιμη λύση για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων της περιοχής. Επίσης για όσο διαρκούσε το μεταβατικό στάδιο μέχρι την υλοποίηση της μόνιμης λύσης, θα ερχόταν σε συμφωνία με τους φορείς των υπολοίπων δήμων ώστε τα απορρίμματα κυκλικά να φιλοξενηθούν σε περιοχές όλων των Δήμων και όχι να επιβαρύνεται μόνο μία περιοχή.

Ας αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση και τον στολισμό Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιδημάρχου κ. Παναγόπουλου αρμοδίου για τα Οικονομικά του Δήμου Πύργου ο στολισμός φέτος για τα Χριστούγεννα θα γίνει (πηγή ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ). Μετά από αυτή τη νέα μεγάλη επιτυχία του Δήμου Πύργου, όλες οι Κασσάνδρες θα πρέπει δημόσια να λογοδοτήσουν γιατί αμφισβήτησαν το πρότυπο μοντέλο ορθής διαχείρισης του Δήμου Πύργου. Οι συκοφάντες και οι λασπολόγοι που σπέρνουν ψίθυρους και φήμες, χωρίς να υπάρχει λογική βάση αναφοράς, θα πρέπει να κρεμαστούν στην κεντρική πλατεία του Πύργου από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο;;; Μα σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα περσινά στολίδια. Δεν πιστεύω κανένας αθεόφοβος να πέταξε το περσινό δέντρο. Το δέντρο που έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την σύγχρονη καλλιτεχνική του διάσταση, αφού αντί για μπάλες είχε κάτι κίτρινους πλαστικούς αφρούς. Εάν χάθηκε το περσινό δέντρο είναι προβοκάτσια και χτύπημα κατά της δημοκρατίας. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Δεν θα πρέπει να μπαίνουν εμπόδια στα οράματα και στα έργα της Δημοτικής Αρχής. Μιας Αρχής που δουλεύει σοβαρά, με πρόγραμμα, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για να αντιληφθείτε πόσο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας δουλεύουν σήμερα έκανα μια βόλτα σχεδόν σε όλο τον Πύργο και ήδη 14 ημέρες πριν τα πρώτα κάλαντα έχουν ήδη στολίσει σε δύο σημεία. Στην πλατεία του ΟΤΕ έχουν βάλει ένα άγγελο και στην διασταύρωση Πατρών με Ερυθρού Σταυρού άλλο ένα πράγμα (το οποίο έχει σοβαρές πιθανότητες να πέσει εάν φυσήξει λίγο παραπάνω, όπως έπεσε η μεγάλη κολώνα με τους προβολείς πέρσι στην πλατεία, που την είχαν φορτώσει με στολίδια).
Και για να σοβαρευτούμε.
Επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν έχουν λεφτά για δέντρο, ενώ για τις ψηφιακές εκτυπώσεις των φωτορεαλιστικών εικονίτσων βρήκανε, μήπως ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία με δικά του έξοδα να προβεί στην αγορά και στον στολισμό ενός δέντρου το οποίο θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατείαδίνοντας ένα γιορτινό τόνο σε αυτή τη ρημάδα την πόλη.
Ενώ σε όλες τις πόλεις η τοποθέτηση του εορταστικού διακόσμου ολοκληρώνεται, στον Πύργο 14 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δεν έχει ξεκινήσει (πλην των δύο σημείων που αναφέρθηκαν). Εάν λάβουμε υπόψη ότι το εργατικό προσωπικό του Δήμου Πύργου δεν θα απασχοληθεί υπερωριακά φαντάζει απίθανο ο Πύργος να στολισθεί όπως αρμόζει σε μια πρωτεύουσα Νομού, έστω και με περσινά στολίδια. Θα προβούν απλά σε λίγους στολισμούς για να μας κλείσουν το στόμα. Ήδη κάποιοι για να κλείσουνε τις διαμαρτυρίες και να δημιουργήσουν κλίμα, παινεύουν τους εαυτούς τους λέγοντας «βάλαμε παγοδρόμιο στην πλατεία» όταν η αλήθεια είναι ότι απλώς έκαναν δεκτό το αίτημα ιδιωτικής εταιρείας για την εκμετάλλευση του χώρου της πλατείας με την καταβολή αντίστοιχου τιμήματος. Τα παιδιά μας (δηλαδή εμείς) θα πληρώνουν στην κεντρική πλατεία για να παίξουν στο παγοδρόμιο, σε αντίθεση με ότι γίνεται σε άλλες πόλεις (πολύ λίγες βέβαια)
Η ανικανότητα, οι λάθος επιλογές η αναποτελεσματικότητα θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουν να κρύβονται πίσω από το άλλοθι της οικονομικής δυστοκίας που ισχύει για όλους τους Δήμους της χώρας. Οι υπόλοιποι Δήμοι σίγουρα δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα με το Δήμο Πύργου. Είναι κρίμα για την πόλη.