Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιον Δήμαρχο απαιτείται να ψηφίσουμε


Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Ποιον δήμαρχο ψηφίζουμε …

1. Επιχειρήσεις είναι οι δήμοι. Με μπίζνες πλαν, έσοδα – έξοδα, κόστος – όφελος, διαχείριση και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού. Σ΄ αυτά δεν παίζει ρόλο αν είσαι δεξιός, αριστερό ή κεντρώος. Χρειάζεται να΄ χεις γνώσεις, εμπειρία, διοικητική ικανότητα και … επιχειρηματικό ταλέντο.
2. Αν κάποιος πετυχημένος τοπικός επιχειρηματίας, που είναι υπεράνω και εμπιστεύεστε την κρίση του, λέει πως «αυτόν τον υποψήφιοι δεν θα τον έπαιρνα στη δουλειά μου ούτε για κλητήρα», μη δίνεις σημασία στο ποιο κόμμα τον υποστηρίζει. Δεν αρκεί που΄ ναι μπλα – μπλας, καπάτσος, μέσα σ΄ όλα και καταφερτζής. Αν δεν ξέρει και δεν είναι ικανός, θα τα κάνει μπάχαλο.
3. Πολύπλοκη είναι και πολυσύνθετη πλέον η διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, θέλει όραμα, γνώση, ταλέντο, έμπνευση, φαντασία, καλούς συνεργάτες, σκληρή, επίμονη δουλειά και PR. Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία, πολυπραγμοσύνη, ευρύτητα γνώσεως και ανοιχτό μυαλό. Καμιά σχέση με τα 60΄s, τους Γκόρτσους, τους Μαυρογιαλούρους, τα 70΄s και τα 80΄s. Έχει πολύπλευρες αρμοδιότητες: τεχνικά έργα, εκπαίδευση, επιμόρφωση, αξιολόγηση, σύγχρονες υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δουλειά για άσχετους και ανίδεους αυτή.
4. Σκουπιδιάρης! Είναι πρώτα απ΄ όλα ο δήμαρχος. Γιατί άμα πάθουμε καμιά πανούκλα απ΄ τα σκουπίδια, όλα τ΄ άλλα είναι λεπτομέρειες. Δεν είναι υποτιμητικό που΄ σαι ο αρχι – σκουπιδιάρης. Υπηρέτης του λαού πρέπει να νοιώθεις κι όχι τοπικός άρχων. Υπολείπεται η Ελλάδα σ΄ αυτό.
5. Λίντερ θέλει να΄ σαι! Να πείθεις τους συμπατριώτες σου να ανακυκλώσουν σε ειδικούς κάδους, που έχεις βάλει παντού, τα απορρίμματά τους. Να βρεις χρήματα για βιολογικό καθαρισμό και χώρους υγειονομικής ταφής. Να΄ χεις επισκεφθεί τις ευρωπαϊκές πόλεις που πολλά χρόνια τώρα θερμαίνονται απ΄ τα σκουπίδια. Δεν τα πετάνε όπου να΄ ναι, τα ανακυκλώνουν και τα αξιοποιούν, παράγουν ενέργεια απ΄ αυτά. Έχουν έσοδα. Βγάζουν λεφτά.
6. Πολυταξιδεμένος χρειάζεται να΄ ναι κάποιος για να τα καταφέρει. Να΄ χει γυρίσει στην Ευρώπη να δει πως πεζοδρόμησαν το κέντρο των πόλεων, πως έγιναν οι μεγάλες αστικές αναπλάσεις, οι ποδηλατόδρομοι, τα πάρκα, ο φωτισμός, οι αναστηλώσεις και η αξιοποίηση των κτιρίων ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
7. Διαβάζω τα φυλλάδια των περισσότερων υποψηφίων: σύγχυση, προχειρότητα, λίγο απ΄ όλα και τίποτα, αεροπατερισμός.
8. Σχεδιασμός σοβαρός δεν υπάρχει. «Πως οραματίζομαι να εξελιχθεί η πόλη μου μετά από 10 – 20 χρόνια; Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, οι ελεύθεροι χώροι, το πράσινο, οι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας, η στάθμευση, το κυκλοφοριακό; Κάτι άρπα – κόλλα διαβάζω στα περισσότερα φυλλάδια … Αοριστίες …
9. Μορφωμένος πρέπει να΄ ναι ο δήμαρχος. όταν όλο και πιο πολλά παιδιά σήμερα έχουν μάστερ και διδακτορικά, δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στην πόλη ένας που΄ ναι αγράμματος και γκλίτσας!
10. Καλλιτεχνική φύση ο δήμαρχος. Να ξέρει από μουσική, ζωγραφική, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφο. Να μπορεί να «μυρίζεται» να συγκεντρώνει και να αξιοποιεί ό,τι πιο αξιόλογο κινείται στην πόλη, να επιβραβεύσει το ταλέντο, την έμπνευση. Να βρίσκει χορηγούς, να «το παίζει» και διαφημιστής! Οι πόλεις αναπνέουν και είναι ζωντανές όταν έχουν όλο τον χρόνο δρώμενα και εκδηλώσεις πολιτισμικές.
11. Ευαισθησία! Εσύ πρέπει να φροντίσεις για τους άστεγους, τους άπορους, τους άνεργους. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Και να γνωρίζεις από νέες τεχνολογίες, συνέχεια να μαθαίνεις!
Αν είσαι έτσι όπως σε περιγράφουμε, σε ψηφίζουμε δαγκωτό!



πηγή
http://pyrgos-news.blogspot.com/2010/09/blog-post_9778.html