Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009

H ελευθερία του λόγου δεν τιθασεύεται
Αν δεν τα γράφαμε στα blog θα τα γράφαμε στους τοίχους όπως οι συμπολίτες μας στις φωτογραφίες αλλά...
Στην εφημερίδα Πατρίς το Σάββατο διαβάσαμε ένα σχόλιο για το γεγονός πως έχουν αυξηθεί τα blog της Ηλείας και εκμεταλλεύονται οι Bloggers την ανωνυμία για να τα χώνουν στους τοπικούς άρχοντες.Να ξέρετε λοιπόν πως τα blog δεν έχουν ανωνυμία.Απλά αποτελούν ένα βήμα ελευθερίας της έκφρασης συνταγματικά κατοχυρωμένης.
Η διαφορά των blogger με αυτούς που γράφουν από τα αρχαία χρόνια στους τοίχους είναι πως ο blogger έχει όνομα και έχει και ηλεκτρονική ταυτότητα.Αυτό τον καθιστά επώνυμο.Δεν μπορεί λοιπόν κάποιος που έχει ένα blog να μην υπακούει σε νόμους, αρχές και δεοντολογία.Μάλιστα πρέπει να είναι πιό προσεκτικός και από τον ανώνυμο ή επώνυμο δημοσιογράφο γιατί ο δημοσιογράφος έχει και μια εφημερίδα που μπορεί και να τον υπερασπιστεί ενώ αυτός είναι ανυπεράσπιστος.Ο Blogger όμως μπορεί να λέει αυτά που πιστεύει χωρίς να λογοκρίνεται από τον αρχισυντάκτη του.

Όσο για το θέμα του κλεισίματος των blog (έκλεισαν το blog του δημοσιογράφου Παπαγιάννη) κάτι που θα βόλευε πολλούς...συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη του blog SKEFTOMASTEELLHNIKA.GR που παρατίθεται παρακάτω:
Είμαστε με κάθε τρόπο αντίθετοι στο κλείσιμο οποιουδήποτε blog. Μοναδική εξαίρεση η παιδική πορνογραφία και η προτροπή σε χρήση, ή διαφήμιση ναρκωτικών. Όλα τα άλλα είναι νομικά ελέγξιμα και μπορούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι διαχειριστές αφού υπάρξουν ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ αποφάσεις που να βεβαιώνουν την συκοφαντία οποιουδήποτε πολίτη. Το ΚΛΕΙΣΙΜΟ όμως ενός ιστότοπου αποτελεί ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ του Συντάγματος και πλήττει την Ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Των ΟΠΟΙΩΝ ιδεών.Δηλαδή το pressmme ήταν πιο επικίνδυνο απο το inymedia που κατηύθυνε τους κουκουλοφλώρους στην καταστροφή ΚΡΑΤΙΚΗΣ και ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ περιουσίας, με server ΜΕΣΑ απο το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, με ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΔΑ; Ακόμα και για το indymedia, δεν θέλουμε ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ να κλείσει. Ζητάμε απο την Πολιτεία, να εφαρμόσει την αρχή της ΙΣΗΣ μεταχείρισης. Να λειτουργούν τον ιστότοπό τους ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ και να πληρώνουν ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ και να διακινδυνεύουν ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ. Σκεφτείτε , ΑΝ τις υποτιθέμενες παραβάσεις του pressmme τις έκανε το indymedia που έχει κάνει τρισχειρότερες ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ πράξεις, θα εχαιρε -και ΧΑΙΡΕΙ-ΑΣΥΛΙΑΣ λόγω πανεπιστημιακού .... ΑΣΥΛΟΥ!!ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΑΣ:Πως επιβάλλεις ποινή, σε κάποιον ή σε κάτι που έχει κατηγορηθεί, αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ καταδικασθεί;


Επικίνδυνα καρπούζια και κολοκύθες....Ίσως σε πολλούς φαίνονται γραφικά και όμορφα τα πρόχειρα κιόσκια που έχουν στήσει μικροπωλητές κατά μήκος των Εθνικών οδών Πάτρας-Πύργου και Πύργου-Καλαμάτας...όμως τα καρπούζια και οι κολοκύθες μπορεί να αποβούν μοιραία τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους εργαζόμενους πωλητές στα κιόσκια αυτά.Γενικά μπορεί να είναι η αιτία σοβαρού δυστυχήματος.
Καλώς ή κακώς κάποιοι άνθρωποι ζουν από αυτές τις "επιχειρήσεις" και μπορούν με αυτό τον τρόπο να επιβιώνουν σε μια περίοδο κρίσης.Δεν είμαστε αντίπαλοι των ανθρώπων αυτών αλλά από την άλλη θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και το γεγονός πως δεν θα θρηνήσουμε στα σημεία αυτά και ανθρώπινα θύματα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως οι Τροχαία έχουν ολοκληρωτικά την ευθύνη να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθεί μια λύση.
Κάποιοι στην τροχαία πρέπει να καταλάβουν πως δουλειά τους δεν είναι να κρύβονται για να βρουν τον οδηγό που θα υπερβεί το "εξευτελιστικό" όριο ταχύτητας...και να τον γράψουν.
Δουλειά της τροχαίας ταυτόχρονα είναι να προβλέπει τους παράγοντες κινδύνου και να βρίσκει λύσεις.
Έχουμε στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής φωτογραφία από Μπλόκο της τροχαίας που μοιράζει κλήσεις σε διερχόμενους οδηγούς και οι αστυνομικοί στέκονται δίπλα σε μια τέτοια παράγκα με κολοκύθες και καρπούζια...αμέριμνοι για τους κινδύνους...(δεν τη δημοσιεύουμε για να μην εκθέσουμε το Σώμα)
Καταλήγοντας, θεωρούμε πως είναι πιο επικίνδυνος ο οδηγός που σταματάει στη μέση της εθνικής να πάρει καρπούζια από τον οδηγό που τρέχει λίγο πάνω από το όριο ταχύτητας.


Αγωνιζόμαστε να μην καεί και …η ελπίδα


Mακάρι και οι πολιτικοί μας να έιχαν μια τέτοια προσέγγιση του θέματος.

Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσετε τα κόμματα και τισ σκοπιμότητες και να ακούσετε τη φωνή του Ηλείου πολίτη;


Δημοσιεύουμε και εμείς την επιστολή που ακολουθεί γιατί αυτό το μήνυμα πρέπει να φθάσει παντού.Έχουν περάσει δύο χρόνια από την καταστροφή του χωριού μας αλλά και του νομού μας γενικότερα . Χρόνος επαρκής τουλάχιστον ως προς την αποτίμηση της ζημιάς αλλά και της αποκατάστασης της . Όμως παρ΄ ότι ο χρόνος είναι αρκετός , εν τούτοις , μάλλον δύσκολα βγάζεις και συμπέρασμα . Συμπέρασμα σχετικά με το τι έφταιξε και καήκαμε ,με το ποιοι ήταν οι πραγματικά χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι(υπήρξαν και τέτοιοι), πως θα έπρεπε να κατανεμηθεί η κρατική αρωγή αλλά κυρίως η αρωγή που πρόσφεραν 93.000 δωρητές απ΄ όλα τα μήκη της γης , πως θα έπρεπε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους πληγέντες , αν θα έπρεπε να υπάρξουν εξαιρέσεις σε δικαιούχους αποζημίωσης κ.τ.λΔύσκολο είναι ακόμα , για μας τους πυρόπληκτους , να καταλάβουμε αν τα χρήματα που διαβάζουμε στις εφημερίδες είναι πραγματικά και αν είναι ,αν έφτασαν στον προορισμό τους . Για παράδειγμα αναφέρω την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης κ. Πέτρου Μολυβιάτη όπου ερωτηθείς για την Ηλεία είπε « Συνολικά το Ταμείο μας διαθέτει 50.409.428,04 ευρώ για την Ηλεία. Αλλά και η πολιτεία έχει διαθέσει περίπου 200 εκατ. ευρώ για την Ηλεία».Ήρθαν τα 200εκ ευρώ στην Ηλεία? Και αν ήρθαν που είναι? Που έπεσαν ? Μήπως τα κρατούν στα ταμεία τους οι δήμαρχοι για τις δημοτικές εκλογές ?Γνωρίζουμε ότι ο κάθε πυρόπληκτος δήμος πήρε 400.000 ευρω αμέσως μετά τις φωτιές για αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα . Που πήγαν αυτά τα χρήματα ?Δεν είμαι βέβαιος αν υπήρξε σχέδιο για να καούμε , ούτε αν το σχέδιο καταστολής της φωτιάς ήταν το καλύτερο που εφαρμόστηκε . Είμαι όμως βέβαιος ότι το όποιο σχέδιο ανασυγκρότησης θα ωφελήσει το μεγάλο κεφάλαιο και τους εργολάβους . Αυτό επιβεβαιώνεται και με την κατανομή των χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης προς τους δήμους και τις νομαρχίες . Μα τα χρήματα αυτά τα δώρισαν για να φτάσουν στους πυρόπληκτους και όχι να αντικατασταθεί ο ρόλος του κράτους .Όπως και αν έχουν τα πράγματα ως σύλλογος πυρόπληκτων Αγίας Άννας , δύο χρόνια μετά την καταστροφή αγωνιζόμαστε να αποζημιωθεί το 100% της ζημιάς , να αρθούν οι αποκλεισμοί δικαιούχων αποζημίωσης , η κρατική και η ιδιωτική αρωγή να φτάσει στους πυρόπληκτους , να ενισχυθούν οι παραγωγοί και όχι οι εργολάβοι και το κεφάλαιο του νομού , να αλλάξει ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ κτλ. Γι’ αυτό και με αφορμή την τραγική επέτειο οι πυρόπληκτοι του νομού , να διατρανώσουμε την φωνή μας με ένα μεγάλο μαζικό και ενωτικό συλλαλητήριο , διεκδικώντας τα αιτήματά μας .Γιώργος ΜαρκόπουλοςΠρόεδρος Συλλόγου ΠυρόπληκτωνΑγίας Άννας