Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ 2009

Γιώργος Τσουκαλάς, Δικηγόρος

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ 2009.

Τα Δωδεκάνησα είναι το πιο πρόσφατα κεκτημένο ελληνικό έδαφος, προσαρτημένο στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Πριν την ένωσή τους με την Ελλάδα, υπήρχαν κάποιες σκέψεις να δοθούν στην Τουρκία οι οποίες τελικά ναυάγησαν. Τελικά με το άρθρο 14, στο μέρος των εδαφικών όρων, της Συνθήκης των Παρισίων του 1947:

«Η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τις νήσους της Δωδεκανήσου τις κατωτέρω απαριθμούμενες, ήτοι: Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λιψό, Σύμη, Κώ και Κατελλόριζο, ως και τις παρακείμενες νησίδες. Οι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθούν και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένες.»

Δεν είναι τυχαίο ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, στα οποία η Τουρκία κάνει υπερπτήσεις αυτό το καλοκαίρι του 2009, δεν περιλαμβάνονται ρητά στον «κατάλογο» του 1947, αλλά εννοούνται στις «παρακείμενες νησίδες». Για την a posteriori διεκδίκησή τους, η Τουρκία έχει εφεύρει την περιώνυμη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη συνθήκη προσάρτησης αναφέρεται ρητά μόνο στα μεγάλα νησιά και όχι στα εκατοντάδες μικρότερα, επειδή σε αυτά κατά κάποιον τρόπο συνεχίζεται η οθωμανική κυριαρχία που ασκεί σήμερα η Τουρκία ως διάδοχο κράτος.

Αποτέλεσμα της 35ετούς άκαμπτης επιμονής της Τουρκίας, ήταν τελικά η δημιουργία μίας ακόμα από την δέσμη των γνωστών «ελληνοτουρκικών διαφορών» για το νομικό καθεστώς του Ανατολικού Αιγαίου Πελάγους, οι οποίες δυστυχώς αφορούν κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα της Ελλάδας που σε κάθε άλλη περίπτωση γειτονικών χωρών θα θεωρούνταν αυτονόητα αναφαίρετα. Παρά το γεγονός ότι η απειλή πολέμου (casus belli) απαγορεύεται από το 1945 και μετά, η Τουρκία δεν διστάζει να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σιωπηρά και γενικά από το 1974 και ρητά και ειδικά για το θέμα της διεύρυνσης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από το 1995.

Οι «ελληνοτουρκικές διαφορές» είναι μία καθαρή περίπτωση της «θεωρίας των παιγνίων», όπου ο ένας από τους δύο δρώντες δεν παίρνει το ρίσκο της χειρότερης λύσης ενώ ο άλλος δείχνει να το παίρνει. Άλλωστε, από τις τέσσερις επιλογές για την επίλυση των «ελληνοτουρκικών διαφορών», δηλαδή α΄/ ειρηνική απραξία αμφοτέρων, β΄/ προσφυγή στην διεθνή δικαιοσύνη, γ΄/ διπλωματική διαπραγμάτευση. δ΄/ πολεμική αναμέτρηση, μόνο η (καλύτερη για την Ελλάδα) α΄/ και η β΄/ είναι πιο συμφέρουσες για την Ελλάδα ενώ η γ΄/ και η (χειρότερη για την Ελλάδα) δ΄/ είναι οι πιο συμφέρουσες για την Τουρκία.

Αν το τουρκικό «αλιευτικό» που προσάραξε χωρίς να γίνει αντιληπτό στην Ρω (άλλη μία «παρακείμενη νήσος» που ανήκει στα Δωδεκάνησα) πριν από λίγες ημέρες, μεταφέρει αντί για «ψαράδες», μία τουρκική στρατιωτική δύναμη, τότε (όπως υπολογίζει η Τουρκία) θα είναι πρακτικά δύσκολο για την Ελλάδα να «αντιδράσει»: η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμήσει να επιλύσει την διαφορά μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου ή διαπραγματεύσεων, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική οικονομία και να μην χάσει ακόμα περισσότερο σε έναν πόλεμο με ισχυρότερο και μεγαλύτερο αντίπαλο, ενώ η Τουρκία θα κρατήσει τα πιθανά μικρά ελληνικά νησιά που θα έχει καταλάβει με μία ξαφνική ενέργεια, ως υποθήκη προκειμένου να ωφεληθεί μελλοντικά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ή όπου αλλού. Αυτές τις «παρακείμενες νησίδες» που κατ' υπόθεσιν θα καταλάβει η Τουρκία, θα αρνηθεί να επιστρέψει, με τον ισχυρισμό ότι μιας και δεν αναφέρονται ρητά στην Συνθήκη των Παρισίων του 1947, αποτελούν τουρκικό έδαφος. Δηλαδή, η Τουρκία θα εφαρμόσει ένα σενάριο ανάλογο με αυτό που εφάρμοσε στην Κύπρο πριν από 35 χρόνια, φέρνοντας την Ελλάδα ενώπιον ενός fait accompli, και κάνοντας εφαρμοστή την δική της ερμηνεία με μία μονομερή ενέργεια. Και αυτό ακριβώς το χειρότερο σενάριο πρέπει να μην επιτρέψει η Ελλάδα ποτέ να συμβεί.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", (26/7/2009

Η είδηση της ημέρας στην ελληνική Μπλογκόσφαιρα


ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΛΕΙΑΣ

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ


Πριν από λίγες ημέρες σε δημόσια παρέμβασή μου υποστήριξα ότι ο νομός Ηλείας παραμένει καθηλωμένος στο παρελθόν διότι όσοι αποτελούν το λεγόμενο «θεσμικό μέτωπο» έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να οδηγήσουν τον τόπο μας στην ανάπτυξη και την προκοπή. Το «θεσμικό μέτωπο», όμως, δεν είναι κάποιοι πολιτικοί, γενικά και αόριστα. Αντίθετα, είναι συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, που κατά τη γνώμη μου φέρουν την ευθύνη για την παρακμιακή πορεία της Ηλείας. Κι επειδή δεν ανήκω στους ανθρώπους που σπέρνουν γενικόλογες κριτικές και ανώνυμους αφορισμούς, συνεχίζω σήμερα με νέα παρέμβαση την κριτική μου για το ΠΑΣΟΚ Ηλείας. Στην επόμενη παρέμβασή μου θα κάνω το ίδιο και για τους βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τους άλλους παράγοντες του «θεσμικού μετώπου».


Από τους βουλευτές, τους πολιτευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία περίμενα όλο αυτό τον καιρό αυτά που περίμενε κάθε Ηλείος πολίτης. Πρώτα από όλα, να κάνουν αυτοκριτική για το κομματικό παρελθόν στο νομό. Όχι γενικές αναφορές όπως «ναι, κάναμε λάθη». Να μάς πουν ποια λάθη αναγνωρίζουν, για να καταλάβουμε κι εμείς αν πράγματι θέλουν να χαράξουν μια καινούρια πορεία ανάπτυξης για την Ηλεία. Δεν λέω να «αυτομαστιγώνονται», είναι προφανές πως θεωρούν ότι το έργο του κόμματός τους είναι θετικό για το νομό, αλλιώς δεν θα ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά οι πολίτες –κι εγώ μαζί- απαιτούσαμε μια ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη αυτού του κόμματος και τις παραλείψεις. Μόνο αν ξεκαθαριστεί η θέση τους για το παρελθόν, θα γίνει αξιόπιστη και πιστευτή η πρότασή τους για το μέλλον.

Για να μην μακρηγορώ, θα αναφερθώ στο παράδειγμα του αεροδρομίου: Ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε από την Ανδραβίδα το αεροδρόμιο και το πήγε στον Άραξο. Κατάφεραν αυτό το λάθος να το ακυρώσουν, περνώντας στις επίσημες θέσεις του κόμματος ότι ξεκάθαρα το πολιτικό αεροδρόμιο θα λειτουργεί στην Ανδραβίδα και μόνο, ώστε κι εμείς να πιστέψουμε ότι θα το διορθώσουν όταν έλθουν στην εξουσία; Ποιος λέει στα σοβαρά ότι χρειαζόμαστε δυο αεροδρόμια σε απόσταση 40 χιλιομέτρων; Ή μήπως άλλα λένε οι ΠΑΣΟΚοι της Ηλείας στους πολίτες κι άλλα οι ΠΑΣΟΚοι της Αχαΐας στους δικούς τους πολίτες για το αεροδρόμιο, ώστε όλοι τους να ψαρεύουν σε θολά νερά; Είναι ολοφάνερο ότι γίνεται αυτό το τελευταίο. Έτσι, όμως, η αξιοπιστία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μειώνεται, και μαζί της η δυνατότητά τους να συμβάλουν σε μια νέα πορεία ηλειακής ανάπτυξης.


Το δεύτερο που περίμενα είναι η πραγματική διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία με γνώμονα ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Ηλείας και με κριτήριο το καλό του νομού κι όχι μόνο το κομματικό συμφέρον. Ούτε το πρώτο είδαμε, ούτε το δεύτερο. Διότι δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που κάνει μόνο καλά, ή μόνο βλαβερά πράγματα για μια περιοχή. Όμως, είδε κανένας πολίτης της Ηλείας έστω μια θετική στάση ενός βουλευτή- πολιτευτή- στελέχους του ΠΑΣΟΚ για μια, μόνο μία –για δείγμα- κυβερνητική απόφαση; Όχι, όπως δεν είδε και καμία διαφωνία από τους ΝεοΔημοκράτες, που κι αυτοί –όπως οι ΠΑΣΟΚοι- είναι εγκλωβισμένοι σε ένα σαπισμένο πολιτικό σύστημα. Γιατί σκέπτονται το κομματικό τους συμφέρον, όχι την προκοπή του τόπου μας. Κι όμως, υπάρχουν χιλιάδες Ηλείοι πολίτες (και μερικά κομματικά στελέχη) που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι αγωνιούν νύχτα μέρα για τα χάλια της Ηλείας και ψάχνουν από πού να πιαστούν για να στηρίξουν μια προσπάθεια που θα φέρει καλύτερες μέρες για αυτούς και τα παιδιά τους. Και δεν τη βρίσκουν...


Τέλος, το τρίτο που περίμενα από τους βουλευτές και τους πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ είναι τοπικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το νομό μας. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι πλειοψηφία στην Ηλεία, είναι δε γνωστό ότι είναι οργανωμένο και πολιτικά κυρίαρχο στην περιοχή. Συνεπώς, έχει αυξημένες ευθύνες. Όσο ξοδεύεται σε αντιπολιτευτικές δράσεις και μόνο, δεν ωφελεί την Ηλεία, μόνο το κομματικό του συμφέρον. Αν, αντίθετα, οι αντιπολιτευτικές δράσεις (που είναι πολιτειακή του υποχρέωση, να μην ξεχνιόμαστε) συνδέονταν και με αληθινές πρωτοβουλίες για την τοπική ανάπτυξη, τότε πιστεύω ότι θα ήταν και πιο αποδοτικές για το ίδιο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Αυτά περίμενα τόσον καιρό από το ΠΑΣΟΚ Ηλείας και δεν τα είδα. Στην επόμενη παρέμβασή μου θα αναφέρω χωρίς να μασάω τα λόγια μου, τι περίμενα από τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό μας. Γιατί μόνο αν ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση πέρα από κομματικά στεγανά και μικροκομματικές επιδιώξεις, μπορεί να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανάστασης της Ηλείας. Αυτή είναι σήμερα, όπως είναι τα πράγματα, η μοναδική ελπίδα για το νομό μας.

Άγγελος εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία




"ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"
ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ....
Η συγκλονιστική μορφή του λεγόμενου «εξαπτέρυγου Αγγέλου» της Αγία Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εμφανίσθηκε μετά από 160 χρόνια σιωπής και απουσίας, μπροστά στα έκπληκτα και συγκινημένα βλέμματα των μελών της ομάδας αναστήλωσης του μοναδικού αυτού θρησκευτικού μνημείου.

Πρόσφατα, κατά τις εργασίες αναστήλωσης της Αγία Σοφίας , οι ειδικοί εντόπισαν τυχαία ένα από αυτά τα μωσαϊκά και μετά από προσεκτικές εργασίες απομάκρυνσης της μάσκας και των 6-7 στρωμάτων γύψου, αποκαλύφθηκε ο άγγελος με τα έξι φτερά. Το μωσαϊκό σε μια πρώτη εκτίμηση πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε τον 9ο ή 14ο αιώνα, ενώ η πραγματική του ηλικία θα καθοριστεί κατόπιν των μελετών που θα κάνουν τα μέλη του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας. Η ανακάλυψη έλαβε τεράστια δημοσιότητα στην Τουρκία και αναμεταδίδεται με εκτενή ρεπορτάζ και σχόλια απο τα ΜΜΕ.

Ο τελευταίος που είχε δει την εικόνα του «Εξαπτέρυγου Αγγέλλου» ήταν ο Ελβετός Αρχιτέκτονας Gaspare Fossati, που είχε διενεργήσει τις εργασίες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας την περίοδο 1847-1849, κατ’ εντολή του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντουλμετζίτ.

Τότε, ο Fossati και ο αδελφός του ανακάλυψαν και φωτογράφησαν αυτά τα μωσαϊκά που περιλάμβαναν και την μορφή του Αγγέλου (πιθανολογείτε ότι το ψηφιδωτό αναπαριστά τον αρχάγγελο Σεραφείμ που προστατεύει το Θρόνο του Θεού). Η μοναδική ανακάλυψη του Fossati δεν συγκίνησε και πολύ τον Σουλτάνο ο οποίος διέταξε το ψηφιδωτό του «Εξαπτέρυγου Αγγέλου» να καλυφθεί ξανά με γύψο και να τοποθετηθούν πάνω του μεταλλικές μάσκες. Οι φωτογραφίες των αδελφών Fossati αποτελούσαν μέχρι σήμερα την μοναδική πηγή απόδειξης του ανεπανάληπτου αυτού μωσαϊκού.

Ο άγγελος με τα έξι φτερά έχει διαστάσεις 1.5 Χ 1 μέτρο, και έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση.

ΠΗΓΗ: Foreign Press

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΛΛΑ BLOGS ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12137021.asp?gid=229
http://www.cnnturk.com/2009/yasam/diger/07/24/kanatli.melekin.yuzu.160.yil.sonra.gorundu/536280.0/index.html
http://hellenic-news.blogspot.com/2009/07/blog-post_877.html

http://ellinikoforum.blogspot.com/2009/07/160.html
http://sourta-ferta.blogspot.com/2009/07/167.html

Σηκώστε το όπως πέρσι στον Πύργο


Τεράστια επιτυχία πέρσι για την Εθνική ομάδα μπάσκετ των εφήβων! Η Ελλάδα αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ εφήβων που διεξήχθη πέρσι στον Πύργο και την Αμαλιάδα, αφού νίκησε την Λιθουανία στον τελικό της διοργάνωσης με 57-50.Χθες προκρίθηκε στον τελικό η εξέλιξη αυτής της ομάδας η U-20.Η Εθνική Νέων U20 έκανε την μεγάλη ανατροπή με την Ισπανία και θα είναι αύριο στον μεγάλο τελικό !!!
Ελλάδα - Ισπανία 87-76 (25-7-09) το τέλος του αγώνα και η πρόκριση στον μεγάλο τελικό!!

ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.... ΟΠΩΣ ΠΕΡΣΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ....

Bάσει σχεδίου οι φωτιές στην Ηλεία το 2007 ---Βόμβα Καλεντερίδη στην espresso



Αύριο στην espresso έρχεται μια μεγάλη βόμβα από τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη....Βάσει σχεδίου σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Espresso τόσο οι φωτιές στην Ηλεία το 2007 όσο και η εξέγερση του Δεκέμβρη 2008.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://history-of-macedonia.com/wordpress/2009/07/25/basei-sxediou-to-mpourloto-stin-ileia-kai-o-agrios-dekembris/

Ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος συνεργάζονται...;



Τα είχαμε πει σε προηγούμενη ανάρτησή μας πριν μερικές μέρες.
Δείτε τη... http://pyrgosilias.blogspot.com/2009/07/blog-post_18.html
Τώρα απλά διαβάστε τα δυο εύστοχα σχόλια της εφημερίδας Πρώτη και βγάλτε τα συμπερλάσματα σας για τη συνεργασία Δήμου και Νομαρχίας, Δήμαρχου και Νομάρχη.


"Ο κάθε Δήμαρχος λοιπόν και ο Νομάρχης είναι υποχρεωμένοι απέναντι στους πολίτες, όχι απλώς να συνεργάζονται, αλλά ο καθένας από την πλευρά του να δίνει στο θεσμό που υπηρετεί τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα και να προσπαθεί στην πράξη για τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συναινέσεις και συμμαχίες. Όλοι οι πολίτες της Ηλείας πρέπει να αντιληφθούν ότι η Νομαρχία και ο Δήμος όχι μόνο δεν είναι αντίπαλοι, αλλά είναι άμεσοι συνεργάτες για την εμπέδωση και την σωστή λειτουργία των θεσμών. Εγώ από την πλευρά μου θέλω να υπογραμμίσω ότι στο πρόσωπό μου ο κάθε Δήμαρχος, από όποιο ιδεολογικό χώρο κι αν προέρχεται θα βρει στη Νομαρχία ένα σύμμαχο και συνεργάτη αλλά κι έναν πιστό φίλο στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του."

Χαράλαμπος Καφύρας
Συνέντευξη στην Πατρίς, 10/10/2006
Πηγή : http://www.kafiras.com/files/Synenteyxi_PATRIDA_091006.pdf

Εμείς ακόμα στην Ηλεία περιμένουμε αυτές τις ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις....για το καλό του τόπου.

Άδικος θάνατος 23χρονου από δοκό τέρματος σε παραλιακό beach bar

Έπαιζαν ποδόσφαιρο στην άμμο αλλά μετά από έντονο πανηγυρισμό του γκολ κρεμασμένος από την οριζόντια δοκό συνέβη το τραγικό περιστατικό που στέρησε τη ζωή στον 23χρονο Ρουμάνο.Ξηλώθηκε όλο το τέρμα, με αποτέλεσμα η δοκός να τον χτυπήσει στο κεφάλι και να τον τραυματίσει θανάσιμα. Το άτυχο παλικάρι μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η Αστυνομία ανέκρινε τον ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων μπιτς σόκερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος. Διενεργείται προανάκριση από τις αστυνομικές αρχές.
Το περαστικό έγινε το Σάββατο 24/7/2009 στην παραλία στο Κατάκολο του Πύργου Ηλείας.