Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Δυστυχώς, παρά τις μεγαλόπνοες διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης» προεκλογικά, η πραγματικότητα που ζουν αυτές τις μέρες τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όλης της χώρας είναι οι περικοπές κονδυλίων και το πάγωμα των δραστηριοτήτων τους.

Οι περικοπές κονδυλίων στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν σχέση τόσο με τις γενικότερες περικοπές που κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της λιτότητας, όσο και με την ανευθυνότητα και ανικανότητα που επικρατεί στο Υπουργείο Παιδείας. Τα 69 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας μας χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από ευρωπαϊκά κονδύλια. Υπάρχει όμως και το 35% της ελληνικής συμμετοχής που αποφάσισε η κυβέρνηση να περικόψει, με συνέπεια ούτε και τα ευρωπαϊκά κονδύλια να μπορούν να εκταμιευτούν. Από την άλλη, οι συχνές αλλαγές υπευθύνων στο Υπουργείο τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε πλήρη διάλυση, μιας και δε φρόντισαν να προκηρύξουν νέο πρόγραμμα κάλυψης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των ΚΠΕ, από το ΕΣΠΑ.

Συνέπεια της λιτότητας και της ανευθυνότητας είναι η ακύρωση όλων των Σεμιναρίων Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, των πολυήμερων επισκέψεων τμημάτων σχολείων σε αυτά, το πάγωμα της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των ΚΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες όπως “ημέρα περιβάλλοντος” κλπ. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στη χρόνια υποχρηματοδότηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας των σχολείων, τα οποία χρηματοδοτούνται με το αστρονομικό ποσό των είκοσι (20) ευρώ (!) ανά πρόγραμμα που βέβαια δε φτάνει ούτε για κάλυψη εισιτηρίων για τις διδακτικές επισκέψεις του σχολείου, αλλά ούτε και για τα μικροέξοδα.

Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ από την Άννα Διαμαντοπούλου και την μετονομασία του σε Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων γεννήθηκαν ελπίδες ότι η δια βίου μάθηση και εκπαίδευση θα προωθηθεί με γοργά βήματα. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς της χώρας, που είναι μεγάλη αναγκαιότητα να επιμορφώνονται συνεχώς στα νέα δεδομένα της παιδαγωγικής και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, περιμέναμε κάποια σταθερά βήματα για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να λύσει πάγια προβλήματα των εργαζομένων στα ΚΠΕ, όπως η απλήρωτη εργασία για τις επιπλέον μέρες και ώρες εργασίας που προσφέρουν πέραν του τυπικού τους ωραρίου, ακύρωσε και όλες τις προγραμματισμένες επιμορφωτικές δράσεις των ΚΠΕ με την μειωμένη χρηματοδότησή τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους τόσο για τα σχολεία όσο και για τους εκπαιδευτικούς και τους ενήλικους κατοίκους των περιοχών που τα φιλοξενούν, σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούν και πρέπει να περιλάβουν και δραστηριότητες Αγωγής Υγείας και Πολιτισμού, τα οποία ούτως ή άλλως συνδέονται με το Περιβάλλον στην ευρύτερη θεώρησή του.

Εάν θέλουμε πράγματι να μιλάμε για «πράσινη στροφή» στην ελληνική κοινωνία, τότε δεν πρέπει να περιορίζουμε την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αλλά αντίθετα να τη στηρίζουμε οικονομικά και να τη διευρύνουμε, ανοίγοντας τις δραστηριότητες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία. Τα ΚΠΕ εκτός από τον παιδαγωγικό τους ρόλο επιτελούν και μια μεγάλη αναπτυξιακή για την περιφέρεια προσπάθεια, αφού πάνω από 4.000.000 ευρώ το χρόνο, διαχέονται στις τοπικές κοινωνίες με τις δράσεις τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει και χρηματοδοτήσει ΑΜΕΣΑ τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα σχολεία, ώστε να μην ακυρωθούν τα προγραμματισμένα μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς, δεκάδες σεμινάρια και προγράμματα επισκέψεων σχολικών ομάδων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων


http://pyrgos-news.blogspot.com/2010/02/blog-post_7493.html