Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου


ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ;
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.ΣΑΜΑΡΑ.
ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ Ν.ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ 2/5/2009

Μπορεί να περιμένουμε χρόνια για την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου στο ανακαινισμένο κτήριο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς της πόλης, αλλά τα εγκαίνια φαίνεται πως δεν θα αργήσουν κι άλλο.
Εχει βάλει στοίχημα η αρμόδια Ζ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας να το παραδώσει το καλοκαίρι. Γι' αυτό προκήρυξε και τον τελευταίο διαγωνισμό «για την ανάθεση του σχεδιασμού και την υλοποίηση διαδραστικής ψηφιακής εφαρμογής, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου και 12 διαδραστικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα παιχνίδια». Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 30 Απριλίου και το έργο πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 24 Ιουνίου 2009. Αρα, κάτι γίνεται κι αυτό είναι πολύ θετικό για την πόλη που το περιμένει. Το κόστος της ψηφιακής αυτής εφαρμογής ανέρχεται στο ποσόν των 40.000 ευρώ και χαλάλι σε αυτούς που θα πάρουν τη δουλειά, αν το έργο που θα παραδώσουν θα είναι εξίσου ενδιαφέρον για τους επισκέπτες (παιδευτικό και ψυχαγωγικό) όπως αυτό που βλέπουμε στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου έπρεπε να είχε παραδοθεί στο κοινό το 2005-2006. Ετσι, τουλάχιστον, υποσχόταν η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Η ανακαίνιση του κτηρίου (κόστους 8,2 εκατ. ευρώ) είχε ξεκινήσει από το 2002. Η Δημοτική Αγορά Πύργου (1890) ήταν διατηρητέα ως «χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αναγέννησης με ρωμαϊκά στοιχεία και ωραίες αναλογίες». Ο σχεδιασμός της αποδίδεται στον Ερνεστ Τσίλερ ή σε κάποιον από τους μαθητές του. Εχει εμβαδόν 1.383 τ.μ. και κάτοψη σε σχήμα «Π», όπου ήταν τα καταστήματα με εσωτερικό αίθριο. Τώρα το μουσείο θα αναπτύξει τις λειτουργίες του σε τέσσερα επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και όροφο. Το υπόγειο θα φιλοξενήσει τα εργαστήρια συντήρησης, χώρους μελέτης αρχαιολογικών ευρημάτων, γραφεία προσωπικού, αποθήκες, όπως επίσης ένα φουαγέ, κυλικείο-αναψυκτήριο, χώρους υγιεινής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στο ισόγειο θα είναι η είσοδος και οι εκθεσιακοί χώροι. Στο μεσοπάτωμα οι βοηθητικοί χώροι (Η/Μ εγκαταστάσεις και αποθηκευτικός χώρος πωλητηρίου) και στον όροφο οι χώροι μελέτης επιστημονικού προσωπικού και η βιβλιοθήκη.

Νέο εγγειοβελτιωτικό έργο στην Ηλεία

Ένα σημαντικό εγγειοβελτιωτικό έργο στο Νομό Ηλείας, προϋπολογισμού 10.000.000€ ανακοίνωσε η κυβέρνηση.Το έργο θα συμβάλλει στη θωράκισή της ευρύτερης περιοχής ενάντια στους κινδύνους της λειψυδρίας, όπως και της σπατάλης πολύτιμων υδάτινων πόρων.

Παπούλιας: "Ζούμε το τέλος μίας εποχής"

«Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μετά από μία σκοτεινή επταετία. Κάθε τέτοια επέτειος υποχρεώνει σε σκέψεις απολογιστικές αλλά και σε στοχασμό για το αύριο.
Ο χαρακτήρας του εορτασμού της επετείου άλλαξε. Κι αυτή είναι, πιστεύω, μια επιλογή που αποδεικνύει βαθύ σεβασμό σε όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία. Οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου.
Στις επικοινωνίες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες με τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων, με τους αγωνιστές και τους οικείους τους, διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή του χαρακτήρα της σημερινής γιορτής ήταν ζητούμενο πρώτα για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Αρκετοί από αυτούς είναι εδώ μαζί μας, άλλοι λείπουν και μας λείπουν, κάποιοι έχουν φύγει από τη ζωή και όλοι αποτελούν την πλέον ισχυρή απόδειξη ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και φως και μεγαλείο. Οι διαχρονικοί αγώνες του λαού μας είναι ο πυρήνας της αγωνιστικής μας αισιοδοξίας, που προκαλεί δημιουργικές δυνάμεις, αποβάλλει την ηττοπάθεια και φέρνει την αύρα ενός καλύτερου αύριο.

Εχουμε ανάγκη αυτή τη διαπίστωση σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. H έξοδος απ’ αυτή είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ασφάλεια ενώ οι απαντήσεις που δίνονται διεθνώς για την αντιμετώπισή της είναι αποσπασματικές και μετέωρες.

Ζούμε το τέλος μίας εποχής. Το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας αμφισβητείται εκ των πραγμάτων, την ώρα που δεν προβάλλεται, με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, η εναλλακτική πρόταση. Πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την ανεργία, ιδίως των νέων.

Μία βεβαιότητα υπάρχει: Ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται, ότι η ανασφάλεια των πολλών προκαλεί φοβικά σύνδρομα και εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις.
Όμως η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών τουλάχιστον της ζωής των πολλών. Το προσωπικό αδιέξοδο κάθε άνεργου, η αγωνία κάθε νέου που ψάχνει μάταια για δουλειά είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων.
Φίλες και Φίλοι
Μιλάμε συχνά για κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, μια κρίση που επιβεβαιώθηκε με την μεγάλη αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η κρίση είναι βαθιά. Όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας: Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας.
Επειδή φαινόμενα δεκαετιών εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας, χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων: Τι είναι σωστό και τι λάθος, πού βρίσκεται το δίκαιο και πού το άδικο, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον, πώς ορίζεται ο κοινωνικός πολιτισμός, ποιες αξίες επιζητούμε και θαυμάζουμε, τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Οι αγωνιστές που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι πρότυπο αναφοράς. Γιατί έδωσαν πολλά σε όλους χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα, γιατί διακινδύνευσαν τη ζωή και την ησυχία τους στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Φίλες και Φίλοι
Το βλέμμα μας είναι, σήμερα και πάντα, στραμμένο στην Κύπρο, που παραμένει διχοτομημένη. Σταθερή μας επιδίωξη είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του κυπριακού με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Με μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα και με προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτή που αποτελεί μια απ’ τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού.
Το έχω πει κι άλλες φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα. Το κλειδί για τη δίκαιη, βιώσιμη και οριστική λύση του κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας. Για την ώρα δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής. Αντίθετα, παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων. Απατώνται όμως, αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.
Φίλες και φίλοι,
Τριανταπέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, υπάρχει η ωριμότητα να αποτιμήσουμε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και να αποφασίσουμε εκείνα που μένει να γίνουν.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα, εδώ. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα που με ενθάρρυναν για την αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου. Σας ευχαριστώ, πρώτα απ όλα, για το παράδειγμα που δίνετε με τη στάση της ζωής σας, με τα λόγια σας και με τη σιωπή σας».

Επαγρύπνηση και πρόληψη

Από τον Πάνο Σόμπολο

Η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια από τις δασικές πυρκαγιές και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από το μοιραίο καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία, όπου κάηκαν ζωντανοί 65 συνάνθρωποί μας που παγιδεύτηκαν στις φλόγες. Αυτή η τραγωδία της Ηλείας φαίνεται ότι δεν μας έγινε μάθημα και το κακό συνεχίζεται, καθώς αφανίζεται ο δασικός πλούτος της χώρας μας.
Ασχολούμαι σήμερα με αυτό το φλέγον ζήτημα με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, την Εύβοια και τη Στροφυλιά Ηλείας, που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλονται σε εμπρησμό εκ προθέσεως, αλλά και με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Και ναι μεν ο πρωθυπουργός έκανε το χρέος του και εμψύχωσε τους πιλότους, στους οποίους είπε ότι είναι «παράδειγμα ηρωισμού και προσφοράς σε μια εποχή που αξίες και ιδανικά δεν είναι αυτονόητα», οφείλουμε, όμως, και εμείς όλοι από τον μικρότερο έως το μεγαλύτερο να θέσουμε ως βασική προτεραιότητα το περιβάλλον και την προστασία των δασών μας, όσων, βέβαια, έχουν απομείνει. Και για να μπορέσουμε να πούμε ότι συμβάλλουμε με τις όποιες δυνάμεις μας γι αυτές τις ζωτικές προτεραιότητες απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης και κουλτούρας θα έλεγα. Θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των τοπικών δημοτικών αρχόντων, καθώς και των τοπικών κοινωνιών.

Η πρόληψη των πυρκαγιών είναι υποχρέωση όλων μας και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στο θέμα της πρόληψης θα πρέπει να πέφτει το μεγαλύτερο μέρος της όποιας προσπάθειας. Από τη στιγμή που μια δασική πυρκαγιά επεκταθεί και λάβει διαστάσεις, τα πράγματα δυσκολεύουν όχι μόνο για την Πυροσβεστική, τη Δασική και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά για όλους μας.

Πολλές φορές η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοινώσεις της προβαίνει σε διάφορες συστάσεις προς τους πολίτες, ώστε να αποφεύγεται η επέκταση της πυρκαγιάς στα δάση μας. Πόσες φορές δεν ακούσαμε να μας λένε να μην καίμε ξερά χόρτα και κλαδιά κοντά στο δάσος, πράγμα που οι περισσότεροι τηρούν.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει η πυρκαγιά και την ελέγχουν και φυσικά πλανώνται. Τα δισκοπρίονα, οι συσκευές συγκόλλησης προκαλούν πολλές δασικές πυρκαγιές. Εκείνο, όμως, που κατέχει τα σκήπτρα είναι το τσιγάρο. Εμείς οι θεριακλήδες δεν εννοούμε να σβήνουμε το τσιγάρο μέσα στο τασάκι του αυτοκινήτου μας. Το πετάμε έξω. Αρπάζουν φωτιά τα ξερά χόρτα και η εξάπλωσή της στο δάσος είναι αναπόφευκτη. Αν μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στο τσιγάρο, τότε θα είμαστε καλύτερα. Δεν μιλάω, βέβαια, για τους καταπατητές δημόσιων και δασικών εκτάσεων, που βάζουν σκόπιμα τις φωτιές.

Αυτοί αποτελούν μια άλλη κατηγορία εμπρηστών από πρόθεση και θα πρέπει να τιμωρούνται με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες ποινές. Επειδή, όμως, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας ακόμα χρειάζεται να προσέχουμε περισσότερο, να υπάρχει επαγρύπνηση από όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να σώσουμε όσα από τα δάση μας έχουν απομείνει. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε χρέος να συστρατευθούμε όλοι.

πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11374&subid=2&pubid=4868815

SOS για τους σταφιδοπαραγωγούς στην Ηλεία

Με οριστική απώλεια της επιδότησης κινδυνεύουν δεκάδες σταφιδοπαραγωγοί στην Ηλεία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων) που δεν καταχώρησε στο σύστημα τους δικαιούχους της στρεμματικής ενίσχυσης που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση την περίοδο 2001-2006, έτη αναφοράς για την κορινθιακή σταφίδα, ή απέκτησαν δικαιώματα από μεταβίβαση, ακόμη δεν έχει φροντίσει για την αποκατάσταση του λάθους.

Περίπου 800 στρέμματα μένουν εκτός από το νέο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, που μεταφράζεται σε απώλεια 240.000 με 250.000 ευρώ, γεγονός που δίνει ένα ακόμη χτύπημα στο προϊόν.

πηγή: http://lesvos.wordpress.com/2009/07/22/5-35/

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για την πυρκαγιά στη Στροφυλιά

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για την πυρκαγιά στη Στροφυλιά
Με αφορμή την πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Η πρόσφατη πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς, στο ίδιο περίπου σημείο που εκδηλώθηκε και η περσινή, φανερώνει με τον πιο δραματικό τρόπο την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας του μοναδικού δασικού οικοσυστήματος.
Οι κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες που συνόδευσαν την, πριν από λίγους μήνες και μετά από καθυστέρηση 16 χρόνων, υπογραφή της ΚΥΑ, δυστυχώς δεν συνοδεύτηκαν ούτε από την ενίσχυση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών Αχαΐας και Ηλείας σε προσωπικό, ούτε από τη χρηματοδότησή τους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στα καθήκοντά τους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα τέτοιας σπουδαιότητας δασικό οικοσύστημα και μετά από όσα έγιναν στην Πελοπόννησο το καλοκαίρι του 2007, δεν φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας στο κομμάτι της Ηλείας και ΚΑΝΕΝΑΣ στην Αχαΐα.


Οι δασικές υπηρεσίες των δύο νομών (αλλά και σε όλη την Ελλάδα) έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει και αδυνατούν όχι μόνο να λάβουν σοβαρά μέτρα προφύλαξης, αλλά και να διεκπεραιώσουν τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Όσο το δάσος της Στροφυλιάς στερείται διαχειριστικού σχεδίου και συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης θα είναι εκτεθειμένο στη φωτιά και ίσως την επόμενη φορά η αυτοθυσία των πυροσβεστών να μην είναι αρκετή για τη σωτηρία του.
Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη Στροφυλιά, όσο το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον περιορίζεται στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και όσο η αδράνειά της, επιτρέπει την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» στην καρδιά του βιοτόπου.
http://voulionline.blogspot.com/2009/07/blog-post_1993.html

Πανελλήνιο ρεκόρ sms

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Λασίθι Μιχάλης Καρχιμάκης έστειλε...

SMS σε 17.000 κινητά. Και επειδή τα νούμερα τρελαίνουν τον κόσμο, ιδού τι γράφει: «Νομικός σύμβουλος δημοσίου οργανισμού έφυγε οικειοθελώς και πήρε αποζημίωση 500 εκατ. δρχ., όσο δηλαδή στοιχίζουν 167 νοσηλευτές στο Λασίθι!».

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ....

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ;

πηγή:Έθνος