Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

Προβλήματα στα ιαματικά λουτρά-Επιστολή Καφύρα

Προβλήματα στα ιαματικά λουτρά Καϊάφα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Επιστολή στην ΕΤΑ, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο ΕΟΤ, απέστειλε ο νομάρχης Ηλείας, κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ζητώντας την ευαισθητοποίηση των αρχών και τη λήψη μέτρων, σχετικά με τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών Καϊάφα.
«Η απαράδεκτη καθυστέρηση της προκήρυξης για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στα ιαματικά λουτρά Καϊάφα, η μείωση του προσωπικού συγκριτικά με προηγούμενα έτη, καθώς και ο αποκλεισμός των έμπειρων παλαιοτέρων εργαζομένων έχουν τραγικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε πρόβλημα στους έχοντες ανάγκη ιαματικής λουτρικής θεραπείας, αλλά και στους εποχιακούς εργαζομένους, οι οποίοι με δυσκολία συντηρούνται από τα πενιχρά έσοδα της εργασίας τους στα λουτρά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Νομός μας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, από τις οποίες κατεστράφη ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός όλης της περιοχής. Έκτοτε, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να διατηρήσουμε την τουριστική κίνηση σε αξιοπρεπή επίπεδα στο Νομό, γεγονός που ήρθε να δυσχεράνει η φετινή οικονομική κρίση.
Κατόπιν τούτου, απαιτούμε να αντιμετωπιστεί ο Νομός Ηλείας με την ευαισθησία που αρμόζει σε τέτοιες συγκυρίες και ζητούμε άμεση λύση του προβλήματος, καθώς με δική σας ευθύνη χάθηκε ήδη το ήμισυ του χρόνου της φετινής περιόδου λουτροθεραπείας.

Εκτάκτως στο Ρίο ο Νομάρχης ΗλείαςΈνα βήμα πριν το καρδιακό επεισόδιο φαίνεται ότι έφτασε ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών με συμπτώματα προκαρδιακού άλγους.
Ο κ. Καφύρας το μεσημέρι της Παρασκευής ένοιωσε δυνατούς πόνους στο στήθος και μετέβη για εξετάσεις στο Νοσοκομείο Πύργου. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν προκαρδιακό άλγος και αμέσως κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο ΠΠΝΠ στο Ρίο για καλύτερη νοσηλεία.Ο κ. Καφύρας φαίνεται ότι γλίτωσε το ισχαιμικό επεισόδιο, όμως κρίθηκε αναγκαία η παραμονή του στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΠΝΠ όπου και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον είναι σε καλή κατάσταση και το Σάββατο θα εξεταστεί και πάλι από γιατρούς για να κριθεί εάν θα συνεχίσει τη νοσηλεία του ή θα επιστρέψει στον Πύργο. Ευχόμαστε περαστικά και να επιστρέψει σιδερένιος.

Ζέστη και υγρασία στον Πύργο

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα ακόμα και τις βραδινές ώρες.Η θερμοκρασία αύριο Παρασκευή θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς και η υγρασία το 82%.Σε συνδυασμό αυτοί οι δυο παράγοντες θα προκαλέσουν συνθήκες καύσωνα.
Καλό κουράγιο σε όλους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΣ ΓΓΠΠ

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ
Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους σtα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Οι παραπάνω οδηγίες προφύλαξης συνιστώνται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ.