Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΛΕΙΑΣ

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ


Πριν από λίγες ημέρες σε δημόσια παρέμβασή μου υποστήριξα ότι ο νομός Ηλείας παραμένει καθηλωμένος στο παρελθόν διότι όσοι αποτελούν το λεγόμενο «θεσμικό μέτωπο» έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να οδηγήσουν τον τόπο μας στην ανάπτυξη και την προκοπή. Το «θεσμικό μέτωπο», όμως, δεν είναι κάποιοι πολιτικοί, γενικά και αόριστα. Αντίθετα, είναι συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, που κατά τη γνώμη μου φέρουν την ευθύνη για την παρακμιακή πορεία της Ηλείας. Κι επειδή δεν ανήκω στους ανθρώπους που σπέρνουν γενικόλογες κριτικές και ανώνυμους αφορισμούς, συνεχίζω σήμερα με νέα παρέμβαση την κριτική μου για το ΠΑΣΟΚ Ηλείας. Στην επόμενη παρέμβασή μου θα κάνω το ίδιο και για τους βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τους άλλους παράγοντες του «θεσμικού μετώπου».


Από τους βουλευτές, τους πολιτευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία περίμενα όλο αυτό τον καιρό αυτά που περίμενε κάθε Ηλείος πολίτης. Πρώτα από όλα, να κάνουν αυτοκριτική για το κομματικό παρελθόν στο νομό. Όχι γενικές αναφορές όπως «ναι, κάναμε λάθη». Να μάς πουν ποια λάθη αναγνωρίζουν, για να καταλάβουμε κι εμείς αν πράγματι θέλουν να χαράξουν μια καινούρια πορεία ανάπτυξης για την Ηλεία. Δεν λέω να «αυτομαστιγώνονται», είναι προφανές πως θεωρούν ότι το έργο του κόμματός τους είναι θετικό για το νομό, αλλιώς δεν θα ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά οι πολίτες –κι εγώ μαζί- απαιτούσαμε μια ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη αυτού του κόμματος και τις παραλείψεις. Μόνο αν ξεκαθαριστεί η θέση τους για το παρελθόν, θα γίνει αξιόπιστη και πιστευτή η πρότασή τους για το μέλλον.

Για να μην μακρηγορώ, θα αναφερθώ στο παράδειγμα του αεροδρομίου: Ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε από την Ανδραβίδα το αεροδρόμιο και το πήγε στον Άραξο. Κατάφεραν αυτό το λάθος να το ακυρώσουν, περνώντας στις επίσημες θέσεις του κόμματος ότι ξεκάθαρα το πολιτικό αεροδρόμιο θα λειτουργεί στην Ανδραβίδα και μόνο, ώστε κι εμείς να πιστέψουμε ότι θα το διορθώσουν όταν έλθουν στην εξουσία; Ποιος λέει στα σοβαρά ότι χρειαζόμαστε δυο αεροδρόμια σε απόσταση 40 χιλιομέτρων; Ή μήπως άλλα λένε οι ΠΑΣΟΚοι της Ηλείας στους πολίτες κι άλλα οι ΠΑΣΟΚοι της Αχαΐας στους δικούς τους πολίτες για το αεροδρόμιο, ώστε όλοι τους να ψαρεύουν σε θολά νερά; Είναι ολοφάνερο ότι γίνεται αυτό το τελευταίο. Έτσι, όμως, η αξιοπιστία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μειώνεται, και μαζί της η δυνατότητά τους να συμβάλουν σε μια νέα πορεία ηλειακής ανάπτυξης.


Το δεύτερο που περίμενα είναι η πραγματική διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία με γνώμονα ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Ηλείας και με κριτήριο το καλό του νομού κι όχι μόνο το κομματικό συμφέρον. Ούτε το πρώτο είδαμε, ούτε το δεύτερο. Διότι δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που κάνει μόνο καλά, ή μόνο βλαβερά πράγματα για μια περιοχή. Όμως, είδε κανένας πολίτης της Ηλείας έστω μια θετική στάση ενός βουλευτή- πολιτευτή- στελέχους του ΠΑΣΟΚ για μια, μόνο μία –για δείγμα- κυβερνητική απόφαση; Όχι, όπως δεν είδε και καμία διαφωνία από τους ΝεοΔημοκράτες, που κι αυτοί –όπως οι ΠΑΣΟΚοι- είναι εγκλωβισμένοι σε ένα σαπισμένο πολιτικό σύστημα. Γιατί σκέπτονται το κομματικό τους συμφέρον, όχι την προκοπή του τόπου μας. Κι όμως, υπάρχουν χιλιάδες Ηλείοι πολίτες (και μερικά κομματικά στελέχη) που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι αγωνιούν νύχτα μέρα για τα χάλια της Ηλείας και ψάχνουν από πού να πιαστούν για να στηρίξουν μια προσπάθεια που θα φέρει καλύτερες μέρες για αυτούς και τα παιδιά τους. Και δεν τη βρίσκουν...


Τέλος, το τρίτο που περίμενα από τους βουλευτές και τους πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ είναι τοπικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το νομό μας. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι πλειοψηφία στην Ηλεία, είναι δε γνωστό ότι είναι οργανωμένο και πολιτικά κυρίαρχο στην περιοχή. Συνεπώς, έχει αυξημένες ευθύνες. Όσο ξοδεύεται σε αντιπολιτευτικές δράσεις και μόνο, δεν ωφελεί την Ηλεία, μόνο το κομματικό του συμφέρον. Αν, αντίθετα, οι αντιπολιτευτικές δράσεις (που είναι πολιτειακή του υποχρέωση, να μην ξεχνιόμαστε) συνδέονταν και με αληθινές πρωτοβουλίες για την τοπική ανάπτυξη, τότε πιστεύω ότι θα ήταν και πιο αποδοτικές για το ίδιο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Αυτά περίμενα τόσον καιρό από το ΠΑΣΟΚ Ηλείας και δεν τα είδα. Στην επόμενη παρέμβασή μου θα αναφέρω χωρίς να μασάω τα λόγια μου, τι περίμενα από τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό μας. Γιατί μόνο αν ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση πέρα από κομματικά στεγανά και μικροκομματικές επιδιώξεις, μπορεί να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανάστασης της Ηλείας. Αυτή είναι σήμερα, όπως είναι τα πράγματα, η μοναδική ελπίδα για το νομό μας.