Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ένα κορυφαίο γεγονός θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες στην ιερή γη της Ολυμπίας.

Ένα κορυφαίο γεγονός θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες στην ιερή γη της Ολυμπίας.
Ο πρώτος δρόμος που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία: «Ο δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016».
Στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γεννήθηκε και η Εκεχειρία ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους Αγώνες.

Εκεί όπου οι αθλητές άφηναν τα όπλα τους για να αγωνισθούν, εκεί όπου ο καθένας όταν έφθανε για να αγωνισθεί τον αγώνα τον καλό, είχε ήδη κάνει τον δικό του δρόμο Εκεχειρίας από τον τόπο του μέχρι την Ήλιδα, εκεί όπου παραδίδοντας τα όπλα τους και συνεχίζοντας άοπλοι, συμμετείχαν στον αγώνα της ευγενούς άμιλλας, στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα. Ένα μήνυμα όχι μόνο προς τον τότε γνωστό κόσμο, αλλά ένα μήνυμα που διαπερνά την ιστορία και φθάνεις στις μέρες μας πιο επίκαιρο από ποτέ. Το μήνυμα της Εκεχειρίας. Της Εκεχειρίας που οδηγεί στην ειρήνη! 
Χρειάστηκαν 1623 χρόνια για να ξαναενώσουμε την Ήλιδα και την Ολυμπία με αυτό το μοναδικό γεγονός: Τον 1ο δρόμο της Εκεχειρίας!
Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας που ενώνει την Ήλιδα (τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Ολυμπία (τον ιερό τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων) δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Έχει ανηφόρες, κατηφόρες είναι μακρύ και δύσκολο… όπως ακριβώς η εκεχειρία. Όμως όλοι εμείς αθλητές, στρατιωτικοί, απλοί πολίτες κρατώντας ένα κλαδί ελιάς θα τρέξουμε αυτά τα 49 χιλιόμετρα για να μεταφέρουμε και να μεταδώσουμε σε όλον τον κόσμο το μήνυμα της Εκεχειρίας. 
Από την ιερή γη της Ηλείας από όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις θα ανοίξουμε το δρόμο της δικής μας μικρής εκεχειρίας. Της μικρής εκεχειρίας που ξεκινάει από τον κάθε ένα από εμάς, από το σπίτι μας, από την αυλή μας, από τη γειτονιά μας, από την πόλη μας, για να φέρουμε στον κόσμο τη μεγάλη Εκεχειρία. Αυτή που, τούτη τη δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή, την έχουμε όσο τίποτε άλλο ανάγκη.
Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, όμως ο καθένας από εμάς ακολουθώντας τους ένστολους αθλητές που θα έχουν αφήσει τα όπλα τους στο νέο Μουσείο της Ήλιδας –κάνοντας πράξη την Εκεχειρία – κρατώντας ένα κλαδί ελιάς θα το δώσει στον επόμενο δρομέα, σε μια άτυπη σκυταλοδρομία και όλοι μαζί με τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας να ανοίξουμε το δρόμο της Εκεχειρίας. 
Η Εκεχειρία δεν πρέπει είναι απλά μια προσωρινή διακοπή εχθροπραξιών που κάποιοι τη χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για να επαναεξοπλιστούν, αλλά μια ευκαιρία για διάλογο, μια ευκαιρία για συνεννόηση, μια ευκαιρία και μια ανάσα ζωής για την επικράτηση της ειρήνης.
Η Εκεχειρία είναι το σημαντικότερο βήμα για τη συνέχιση του διαλόγου και μέσω αυτού του διαλόγου, της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. 
Ας γίνει λοιπόν η εκεχειρία το πρότυπο για τη φιλία, την αλληλοκατανόηση, την ανοχή, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την παραδοχή της υπέρτατης αξίας της ειρήνης. Κάθε μέτρο από τα περίπου 49χλμ, από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία θα μας φέρει πιο κοντά στο στόχο, να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο! Κάθε δρομέας ας γίνει αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη! Την Ειρήνη που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.
Στον πρώτο "Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας" θα βραβευθούν όλοι οι τερματίσαντες με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια, γιατί σημασία έχει ο δρόμος και η διαδρομή προς την Εκεχειρία. Γιατί η ήττα θα είναι να μην πετύχουμε να φτάσουμε στο τέρμα, που δεν είναι άλλο από την Εκεχειρία και τελικό προορισμό την ειρήνη.