Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Πύργος Ηλείας : Δίπλα στα σκουπίδια…ανθεί ο πολιτισμός


Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Κόντρα στη μιζέρια που έχουν καταδικάσει τον τόπο μας  εκατοντάδες παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα έχουν συγκεντρωθεί στην Ηλεία και παράγουν πολιτισμό στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους.


Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πως μέσα στα σκουπίδια και την παρακμή ανθεί ο πολιτισμός. Ακριβώς όπως ο αυτοκράτορας της Ρώμης Ανδριανός είχε φροντίσει να θαφτεί ο Γολγοθάς και ο Τίμιος Σταυρός να πεταχτεί σε κάποιο λάκκωμα εκεί κοντά, μέσα στον οποίο οι κάτοικοι των Ιεροσολύμων πετούσαν τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες τους, έτσι και σήμερα κάποιοι έχουν θάψει την πόλη του Πύργου στα σκουπίδια και έτσι «στολισμένη» περιμένει να εορτάσει τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων του 2013 με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία τόσο των μόνιμων υπερφορολογημένων (ελέω Στουρνάρα και Τρόικας) κατοίκων της όσο και των επισκεπτών της.


Κι όπως η Αγία Ελένη με την επιμονή της και τη βοήθεια της ευωδίας του βασιλικού ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό από τα σκουπίδια έτσι και σήμερα παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα με το πείσμα και την πίστη στο όραμά τους συμβάλλουν στην «άνθιση και την ευωδία» του πολιτισμού στην πόλη των σκουπιδιών, τον Πύργο Ηλείας, συμμετέχοντας και δημιουργώντας στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους.

Κι ενώ σκοπός της Παιδείας μας και των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων είναι η δημιουργία ενεργών πολιτών για το Περιβάλλον και την Αειφορία, δεν υπάρχει καλύτερο μάθημα για αυτά τα παιδιά και ιδανικότερος τόπος προορισμού από την πόλη του Πύργου. Μόνο εδώ μπορούν  να κατανοήσουν τη σημασία της ανάγκης ύπαρξης του Ενεργού Πολίτη. Μόνο στην πόλη του Πύργου μπορούν σήμερα εύκολα να κάνουν τη σύγκριση μεταξύ παρακμής και πολιτισμού, μεταξύ ενεργών πολιτών και πολιτικής ανικανότητας, μεταξύ συνεργασίας και διαχρονικής αναποτελεσματικότητας, αυτοδιαχείρισης  και ανικανότητας διαχείρισης δήθεν «προοδευτικών» πολιτικών προσώπων.

Τα βλέπουν όλα τα παιδιά και τα καταγράφουν στην εκπληκτική εφημερίδα που εκδίδουν με τα νέα του Φεστιβάλ. Τα αποτυπώνουν μέσα στις φωτογραφικές μηχανές και τις κάμερες που έχουν φέρει μαζί τους. Δεν μπορούν βεβαίως να αποτυπώσουν στο φακό και να μεταφέρουν τη βρώμα και τη δυσωδία της πόλης του Πύργου η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε μια «πόλη χωματερή» όπου σκουπίδια, άνθρωποι, παιδάκια και τρωκτικά συμβιώνουν αρμονικά χωρίς φωνές και διαμαρτυρίες των πολιτών και χωρίς αντιδράσεις από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας που έχουν την αρμοδιότητα να διαφυλάττουν τη δημόσια υγεία.

Ο πολιτισμός όμως θα ζήσει ακόμα και στα σκουπίδια. Οι νέοι μας που αποτελούν τη μοναδική ελπίδα αυτού του λαού και του τόπου έχουν μάτια, βλέπουν και καταγράφουν. Αυτοί είναι ο βασιλικός που ευωδιάζει και θα αποτελέσει τη δύναμη αλλαγής. Αυτοί με την ευωδία τους θα διώξουν και τα σκουπίδια και τα τρωκτικά. Γιατί μετά από κάθε ύβρη απέναντι στη φύση και τους ανθρώπους, όπως πίστευαν οι Αρχαίοι Έλληνες, έρχεται και η Νέμεσις αργά ή γρήγορα.
Είμαι λοιπόν αισιόδοξος πως, όσο αυτά τα εκατοντάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν και δημιουργούν, υπάρχει Ελπίδα και τους στέλνω το πιο θερμό καλωσόρισμα στην πόλη του πλωτάρχη Μίλτωνα Ιατρίδη (είναι αυτός στη φωτογραφία με τη μάσκα παιδιά), του συγγραφέα Τάκη Δόξα, του ακαδημαϊκού, ιστορικού  και λογοτέχνη Διονύσιου Κόκκινου, του ποιητή Τάκη Σινόπουλου, του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα , του συγγραφέα Παύλου Μάτεσι, του συγγραφέα Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου και τόσων άλλων, που ξεχνάω, πνευματικών και διακεκριμένων ανθρώπων αυτής της χώρας.

Σας προτείνω τέλος παιδιά να διαβάσετε κι αυτό το ποιήμα  του Κωνσταντίνου Ολυμπίου το οποίο θα μπορούσατε άνετα να το κάνετε ταινία χωρίς έξοδα για σκηνικά:

Aπ΄ άκρου εις άκρου η πόλη
εγέμισε σκουπίδια
όλα τα είδη φαγητών
προς τέρψη και των τρωκτικών
βρωμιά  κι αποκαϊδια!

Ντιλίβερι για ..ποντικούς
μέσα σε σάκους πλαστικούς!
τοστ μπουγάτσες και τυριά
παντού πετάγονται ..γατιά!

Στην πόλη τη ρομαντική
κάθε στενό και μουσική
νόστος και λουκουμάδες
τώρα παντού κ...ράδες!

Δεν έχουμ΄ ανταλλακτικά
η εύκολη η ρήση
και μέχρι πριν πως βρίσκατε
τώρα υπάρχει κρίση;

Όλοι παιχνίδια παίζετε
παντού βλέπετε χρήμα
όλους μας κοροϊδεύετε
Κρίμα και πάλι κρίμα!


*Δάσκαλος-Med, Νομικός