Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Πύργος: Τα Χριστούγεννα των "φτωχών" με ελάχιστο στολισμό . . . λόγω κρίσης


Δεκάδες είναι τα παράπονα των κατοίκων στον Πύργο από το φετινό εορταστικό στολισμό της πόλης. Κεντρική δρόμοι της Ηλειακής πρωτεύουσας δεν έχουν ούτε ένα στολίδι και
πραγματικά τα σημεία που έχουν κάτι που να θυμίζει Χριστούγεννά, είναι μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών. Η κρίση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό το δήμο που δεν είχε τα απαραίτητα ούτε για να φτιάξει το κλίμα στην πόλη και τη διάθεση των δημοτών του.
Στον Πύργο ο περισσότερος κόσμος είναι εκτός κλίματος. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από πολλούς τραγική και κατηγορούν το δήμο πως δεν έκανε ότι μπορούσε για να δώσει μια αξιοπρεπή εικόνα αντάξια των γιορτών. Πως έχουν όμως τα πράγματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες και στελέχη του δήμου, ο στολισμός που είχε αγοραστεί τα τελευταία χρόνια και προσέδωσε στην πόλη ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δεν είναι διαθέσιμος λόγω βλαβών. Το κόστος τις επισκευής των κατεστραμμένων ή καμένων λαμπιονιών έφτανε τις 5.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά λέγεται ότι δεν υπήρχαν στα ταμεία του δήμου.
Έτσι ελήφθη η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα υλικά και στολίδια ανεξαρτήτως αν το αποτέλεσμα ικανοποιεί ή όχι, έστω για να μην είναι «γυμνή» η πόλη και καθόλου μέσα στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα.
Ακόμα και το Χριστουγεννιάτικό δέντρο στην κεντρική πλατεία της πόλης είναι κουτσουρεμένο και κάνει τα μικρά παιδιά να ρωτούν τους γονείς τους γεμάτα μελαγχολία γιατί δεν έχει στολίδια και δεν είναι πιο πλούσιο.
Όμως αυτή η κατάσταση κάνει διπλή ζημιά σήμερα στην πόλη και την τοπική κοινωνία. Φορτωμένοι μέσα στα προβλήματα της κρίσης οι κάτοικοι βυθίζονται ακόμα περισσότερο σε μια κακή ψυχολογία, που πραγματικά τους κάνει να «μισούν» που ήρθαν τα Χριστούγεννά αφού δεν μπορούν να τα ευχαριστηθούν στο ελάχιστο.
Από την άλλη η τοπική αγορά που παραπαίει επίσης λόγω κρίσης δεν ελπίζει να δει μια «άσπρη μέρα» τις γιορτές, αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα στην πόλη που να βελτιώνει έστω και ελάχιστα στην ψυχολογία των καταναλωτών, για να «χαλάσουν» ούτε ένα ευρώ.
Έτσι η πρωτεύουσα της Ηλείας βιώνει τα πιο άσχημα Χριστούγεννα… μέχρι τα επόμενα.
Στον αντίποδα απλά αναφέρουμε πως ο δήμος Ήλιδας επίσης μέσα στην κρίση διοργανώνει το απόγευμα της Κυριακής μια μικρή γιορτή για να «ανάψει» το Χριστουγεννιάτικό δέντρο στο κέντρο της Αμαλιάδας.


http://ilialive.gr