Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009

H Πανδημία είναι εδώ...


Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Ανδρέας Παπανδρέου...Δυο νέα κρούσματα σήμερα στο Ρίο.
Yποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των μαθητών από την πρώτη δημοτικού μέχρι την τρίτη Λυκείου ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Τα τελευταία πέντε κρούσματα είναι:Κορίτσι, 18 ετών, Ελληνικής καταγωγής. Διερευνώνται οι επαφές της. Άνδρας, 33 ετών, Ελληνικής καταγωγής. Διερευνώνται οι επαφές του. Άνδρας, 53 ετών, Ελληνικής καταγωγής. Διερευνώνται οι επαφές του. Άνδρας, 20 ετών, Αγγλικής καταγωγής , που ήρθε από την Μ.Βρετανία. Κορίτσι, 14 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Μ.Βρετανία.

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, βρίσκεται από σήμερα η χώρα μας, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα για την πορεία της νόσου. «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός», τόνισε ο υπουργός Υγείας, καθώς σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, δεν αποκλείεται να νοσήσει ακόμη και το 33% του πληθυσμού.
Εάν, μάλιστα, ο ιός γίνει πιο επιθετικός, το ποσοστό όσων κολλήσουν γρίπη μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο να σημειωθούν θάνατοι από τη γρίπη Α, αλλά καθησύχασε την κοινή γνώμη, σημειώνοντας ότι τα συμπτώματα είναι ήπια και και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών, με τη χορήγηση αντιϊκών να περιορίζεται μόνο σε περιστατικά που έχουν εμφανίσει επιπλοκές.
Ανέφερε, ότι το 78% των κρουσμάτων είναι ταξιδιώτες, με τα περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης του ιού να αυξάνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 - 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, αλλά στις αρχές του 2010. Δεδομένου ότι ο ιός προτιμά τα νεαρά άτομα, οι νομαρχίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα αναλάβουν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και διευκρίνισε πως το εμβόλιο δεν πρόκειται να διατεθεί στα φαρμακεία. Άλλες πληθυσμιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι πτηνοτρόφοι -ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επαφής του ιού με εκείνον της γρίπης των πτηνών-, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή είναι άνω των 60 ετών.
"Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτών ξεχωριστά", τόνισε και πρόσθεσε: "Όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1"
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 201, από τα οποία τα 86 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.Πηγή: e-net.gr