ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ- Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ukurf.pyrgosilias@gmail.com
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
Τα παιδιά του Πύργου Ηλείας ...κινδυνεύουν στις "παιδικές χαρές" της πόλης
Στον προϋπολογισμό 2010 του Δήμου Πύργου Ηλείας υπάρχει στον Κ.Α. 30.7332.20 με τίτλο «Συντηρήσεις παιδικών χαρών» εγγεγραμμένη πίστωση 50.000,00 € !!!!!!!!!!!!!!!
Το διαβάσαμε στο blog ΠΥΡΓΟΤΗΣ και αποτελεί ένα θέμα πολύ σοβαρό για όλους τους δημότες του Πύργου που τα παιδιά τους κινδυνέυουν στις απαράδεκτες και κακοσυντηρημένες παιδικές χαρές του Δήμου Πύργου.
Καμία στην κυριολεξία δεν πληροί τις προδιαγραφές του νόμου. Η' μήπως τις πληροί;
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΡΑΓΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΩΣ : Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε παιδί ένα επίπεδο ζωής που να επιτρέπει τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού συνιστούν οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, η ενασχόληση με τα ψυχαγωγικά παιχνίδια και, γενικότερα, με δραστηριότητες οι οποίες είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει την προσωπικότητά του, κοινωνικοποιείται και διευρύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Αποτελεί, συνεπώς, χρέος της Πολιτείας να μεριμνά για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για ασφαλές παιδικό παιχνίδι. Οι νέες συνθήκες ζωής ωθούν τους γονείς και τα παιδιά στις παιδικές χαρές των Δήμων και των Κοινοτήτων, όπως επίσης και στους παιδότοπους.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ : 28492/18.5.2009 (ΦΕΚ 931 Β΄) «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και τη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους»
Προβλέπεται στον νόμο πότε ένας χώρος κρίνεται κατάλληλος, ώστε να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά (π.χ. να μη γειτνιάζει με εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ή να μη βρίσκεται κοντά σε εστίες μολύνσεων κλπ.).
Ορίζεται πώς πρέπει να σχεδιάζεται μία παιδική χαρά, ακολουθώντας τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά, κάδοι ανακύκλωσης, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών κλπ.), καθώς επίσης και τι πρέπει να διαθέτει μία παιδική χαρά (π.χ. ζώνες πρασίνου, πόσιμο νερό, καθίσματα για συνοδούς κλπ.).
Τίθενται σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας για τον εξοπλισμό, τα όργανα και τις κατασκευές της παιδικής χαράς, τα οποία πιστοποιούνται από τον ΕΛΟΤ, μέσω διενέργειας τακτικών, ανά διετία, ελέγχων και έκδοσης αντίστοιχων πιστοποιητικών.(ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ;;)
Καθορίζονται ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας για μικρές και μεγάλες παιδικές χαρές. Με τον τρόπο αυτόν εκλείπει και το φαινόμενο να τοποθετείται μία μεμονωμένη εγκατάσταση σε οποιονδήποτε κενό χώρο.
Πιστοποιείται η καταλληλότητα, με ειδικό σήμα.!!!!
Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρίες.!!!!! (Ε ΟΣΟ ΓΙΑΥΤΟ ...!!)
Καθιερώνεται υποχρεωτικός ορισμός υπευθύνου από τη δημοτική αρχή για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση της παιδικής χαράς. !!! (ΕΧΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ;;)
Προβλέπεται λειτουργία τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών σε κάθε νομό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.(ΚΥΡΙΕ ΓΕΝΙΚΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ;;)
Η Επιτροπή αυτή χορηγεί και ανανεώνει το πιστοποιητικό καταλληλότητας.!!!!
Όλες οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές υποχρεούνται να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες τις παιδικές χαρές που ήδη λειτουργούν ως τις 31.12.2012.(ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 50.000 ευρώ δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι;) Η προσαρμογή του θα πιστοποιείται από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και τη χορήγηση του ειδικού σήματος.
Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου ή της Κοινότητας. Αν η Επιτροπή Ελέγχου διαπιστώσει ότι δεν πληρούται κάποιος από τους όρους ή τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων είχε χορηγηθεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας ή ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση στους κανόνες που έχουν τεθεί, αφαιρεί το σήμα καταλληλότητας και επιβάλλει τη διακοπή της λειτουργίας της παιδικής χαράς.
ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΕΤΕ...ΚΑΛΥΤΕΡΑ! ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΑΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΛΕΙΑ ΣΑΣ ΑΥΤΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ!
ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΙΣ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ